Nedavno objavljeno

Šta treba znati o raku grlića materice

Sve što ste oduvijek željeli pitati ginekologa o Papa testu, a niste

Napisala Dr. Aida Zujović-Ajanović

Rak grlića materice rijetko pokazuje simptome. To je “tiha, ali opaka” bolest koja, nažalost, u 21. stoljeću i dalje odnosi veliki broj života, a za to nema opravdanja ni za žene, a ni za ginekologe. Bitno je znati da je dug period razvoja bolesti od stadijuma kada je potpuno izlječiva do smrtonosnog stadijuma i kreće se od 5 do 15 godina. Naime, maligni tumor se razvija iz premalignih lezija koje može uočiti ginekolog i čijim uklanjanjem prestaje progresija bolesti. Postavlja se pitanje da li se možemo, na neki način, zaštititi i prevenirati pojavu ovog tipa karcinoma. Odgovor je da i ono što svaka žena može da učini za sebe jeste prevencija – Papa test, te izbjegavanje faktora koji povećavaju rizik od nastanka bolesti.
Infekcija humanim papiloma virusima (HPV), koji se prenose seksualnim putem, smatra se glavnim etiološkim faktorom i predstavlja neophodni, mada ne i dovoljni, uslov za nastanak raka grlića. Pušenje i imunosupresija su dva najvažnija kofaktora u nastanku raka grlića materice.
Papa test se preporučuje ženama koje su seksualno aktivne ili su starosne dobi od 20 do 65 godina. Ukoliko se Papa kontrola obavlja jednom godišnje, smanjuje se rizik umiranja od raka grlića maternice za 90 posto. Optimalna je Papa-kontrola na 6 mjeseci, obavezna jednom godišnje.
Faktori rizika: Infekcija Humanim papiloma virusom (najčešće 16, 18); starost u vrijeme prvog seksualnog odnosa; promiskuitet – broj partnera; loše higijenske navike; faktori vezani za muškog partnera – izloženost HPV virusu; infekcija Herpes simplex virusom tip 2, te Chlamydia trachomatis. Što se tiče genetske predispozicije, ukoliko je neko u porodici bolovao od karcinoma grlića materice, rizik se povećava 1,5 do 2 puta!
Simptomi: Simptomi cervikalnog karcinoma zavise od rasprostranjenosti tumora i o stadiju bolesti. Predstadiji karcinoma cerviksa obično ne pokazuju nikakve, a rani stadiji tek neke simptome. Ove promjene se obično otkrivaju slučajno prilikom redovitih godišnjih pregleda.
Glavni simptom cervikalnog karcinoma je nepravilno krvarenje koje se javlja kao međukrvarenje ili smećkast iscjedak. Može se javiti i u postmenopauzi. Treba obratiti pažnju na kontaktno krvarenje – krvarenje kod spolnog odnosa ili prilikom defekacije. Moguća je pojava sukrvičavog iscjetka obično neugodnog mirisa. Mogu se javiti bolovi u donjem dijelu trbuha obično u uznapredovalim stadijima.
Kako spriječiti? Danas, u svijetu, ali i kod nas, posebnu ulogu u ranom otkrivanju ove bolesti ima skrining-identifikacija neotkrivenih slučajeva bolesti, vrlo jednostavno – primjenom PAPA testa, koji se izvodi jednostavno, brzo i bezbolno. Nakon toga se u citološkom laboratoriju uzorak analizira i traže se eventualne abnormalnosti stanica. Najbolje vrijeme za PAPA test je 10-15 dana nakon prvog dana zadnje menstruacije. Prije testa žena treba izbjegavati primjenu vaginalnih lijekova, spermicidnih pjena ili krema, budući da navedeni postupci mogu sakriti promijenjene ćelije. Tačnost PAPA testa je oko 75 do 80 posto; u kombinaciji s drugim metodama (kolposkopija i histologija), tačnost raste do 95 posto.
Kakav može biti nalaz? U skladu s aktuelnom klasifikacijom, nalaz se može opisati kao: uredan; bez promjena ćelija, ali uz upalne promjene i možda vidljive uzročnike upale; abnormalan.
Šta za pacijenticu znače abnormalni nalazi? Kada dobiju “abnormalan” nalaz pacijentice su često zabrinute jer odmah pomišljaju na maligni proces. Takav nalaz je relativno čest. Ako su promjene blage, ljekar će preporučiti ponavljanje testa (budući da se mogu povući same od sebe) i tek onda će, ako se promjene ne popravljaju, predložiti liječenje. Promjene nisu karcinomske, ali se mogu razviti u karcinom (također abnormalni nalaz), pa ih zovemo prekancerozama. Sa ovim pojmovima se susrećete na nalazu PAPA testa:
ASCUS i AGCUS Ovi se izrazi koriste za opisivanje slučajeva u kojima nije moguće postaviti dijagnozu zbog, naprimjer, jake upalne ili degenerativne promjene na ćelijama.
Dysplasia levis; CIN I ili SIL niskog stupnja Slabo izažene promjene.
Dysplasia media; CIN II, ili SIL visokoga stupnja Nešto izraženije promjene.
Dysplasia gravis, CIN III ili SIL visokog stupnja Promjenama je zahvaćeno više od 2/3 epitela
Carcinoma in situ Podrazumijeva nalaz karcinomskih ćelija u površinskom dijelu, koje se nisu proširile u dublje tkivo.
Cervikalni karcinom; invazivni cervikalni karcinom Nastaje daljnjim širenjem karcinomskih ćelija dublje u materično tkivo ili u druga tkiva i organe.
Šta ako je nalaz PAPA testa abnormalan? Ukoliko PAPA test ima dvosmislene ili manje abnormalnosti, treba ga ponoviti ili napraviti HPV test. Ukoliko PAPA test pokazuje viši stupanj abnormalnosti, preporuka je kolposkopija i/ili biopsija pod kontrolom kolposkopa, što je siguran način za utvrđivanje dijagnoze.
Liječenje Sastoji se od konzervativnog i/ili operativnog liječenja. Konzervativno podrazumjeva antibiotsko liječenje pratećih infekcija, opće mjere za jačanje imuniteta i prestanak pušenja. Hirurške metode liječenja promjena srednjeg i teškog stupnja su konizacije kojima se odstranjuje nezdravo tkivo grlića maternice, a kod progresije bolesti rade se radikalniji operativni zahvati.
Nadam se da vas je ovaj tekst potakao na razmišljenje, budite brži i preduhitrite bolest – i ne zaboravite na redovne ginekološke preglede.

Gracija 230, 31.1.2014.

Latest Posts

Raport

spot_img