Nedavno objavljeno

Njihova godina: SEMIRA DEGIRMENDŽIĆ

Kao i prethodnih, tako i na kraju 2020., pandemijske godine, ističemo ličnosti koje su proteklih 12 mjeseci nadvisile domet uobičajenog i to zahvaljujući svojoj kreativnosti, radu, talentu i upornosti te stvorile važna autorska djela i ostvarile podvige hvale vrijedne. Predstavljamo vam žene i muškarce koji 2020. mogu nazvati godinom profesionalnog uspjeha i plemenitih ostvarenja. Oni su: rediteljica Jasmila Žbanić, biciklistkinja Lejla Tanović, mladi pravnik Mustafa Mehić Mujče, političarka Irma Baralija, novinarka Semira Degirmendžić, prosvjetna radnica Olivera Nedić, muzikologinja Alma Ferović Fazlić te aktivisti Lejla Kusturica i Nihad Suljić

Napisala Mersiha Drinjaković
Snimio Nikola Blagojević/Spektroom
Make up Lejla Kukuljac

Novinarka Semira Degirmendžić (50), Bišćanka sa sarajevskom adresom, prva je objavila tekst o otkriću načina nabavke 100 respiratora plaćenih 10,5 miliona KM iz budžeta FBiH. Za tu joj je priču, objavljenu na portalu Fokus, za koji radi, Udruženje Centar za razvoj medija i analize kroz Program istraživačkog novinarstva dodijelio nagradu za najbolje novinarsko istraživanje o korupciji u 2019/2020.
Poziv koji je odabrala Semira smatra načinom života, ali samo ako se poštuju profesionalni standardi, a svoje je standarde postavila visoko, i na njezin su se neuravnoteženi radni ritam navikli i suprug i sin. Ponekad je, kaže, saznanja o aferama poput ove, koju je prva otkrila, ostave bez optimizma da će sutra biti bolje, ali nastavlja svoj posao, s jednakim žarom i požrtvovanošću. Nažalost, u ovoj za sve nas teškoj godini, prvenstveno zbog pandemije Covida-19, bilo je i drugih brojnih slučajeva u kojima su pojedinci zarad ličnih interesa zloupotrijebili funkcije i zanemarili javni interes. “Mi ćemo i dalje nastaviti našu misiju tačnog, objektivnog i pravovremenog informisanja javnosti”, kaže Semira.

Latest Posts

Raport

spot_img