Nedavno objavljeno

Njihova godina: IRMA BARALIJA

Kao i prethodnih, tako i na kraju 2020., pandemijske godine, ističemo ličnosti koje su proteklih 12 mjeseci nadvisile domet uobičajenog i to zahvaljujući svojoj kreativnosti, radu, talentu i upornosti te stvorile važna autorska djela i ostvarile podvige hvale vrijedne. Predstavljamo vam žene i muškarce koji 2020. mogu nazvati godinom profesionalnog uspjeha i plemenitih ostvarenja. Oni su: rediteljica Jasmila Žbanić, biciklistkinja Lejla Tanović, mladi pravnik Mustafa Mehić Mujče, političarka Irma Baralija, novinarka Semira Degirmendžić, prosvjetna radnica Olivera Nedić, muzikologinja Alma Ferović Fazlić te aktivisti Lejla Kusturica i Nihad Suljić

Napisala Mersiha Drinjaković

Nakon što je prije skoro tri godine Evropskom sudu za ljudska prava podnijela tužbu protiv države BiH zbog neodržavanja izbora u njenom rodnom Mostaru, presuda u korist političarke Irme Baralije (36), članice Naše stranke, postala je od 29. januara 2020. pravomoćna. Što je značilo da počinje teći rok od šest mjeseci koji je presudom dat Bosni i Hercegovini da izmijeni Izborni zakon kako bi se u Mostaru mogli održati izbori. Irma je tad već bila u drugoj fazi svoje borbe: početkom februara otišla je u Bruxelles kako bi se napravila strategija o implementaciji presude. I da bi se, kako kaže, presuda zaista implementirala, za razliku od mnogih drugih koje su godinama na čekanju.
Otpočela je svojevrsna diplomatska ofanziva, koristili su se kontakti kroz mrežu liberala u evropskim institucijama, s obzirom da je Naša stranka članica liberalne porodice stranaka u Evropi. “Koristili smo i privatna poznanstva, kucali na mnoga vrata i tražili pomoć. Nažalost, pandemija nas je prilično poremetila, kao i sve druge”, govori Irma. Ipak brzo je djelovanje prebačeno u online prostor i nastavljeno držanje mostarske priče “vrućom” političkom temom. Rezultat svega toga je sad već poznat svima: “Natjerali smo ih da se dogovore i vratili smo demokratiju u Mostar!”
I dok je iščekivala rezultate prvih mostarskih izbora nakon 12 godina, kao kandidatkinja za Gradsko vijeće, pred Irmom je bio još jedan, najvažniji događaj: rođenje drugog djeteta. “Godinu je spoznaja o trudnoći učinila još izazovnijom, ali i sretnijom jer nismo mogli dobiti ništa bolje od rađanja novog života u godini koju su obilježili bolest i smrt.”

- Advertisement -

Latest Posts

Raport

spot_img
spot_img