Nedavno objavljeno

Dragi naši čitatelji i čitateljice

Graciju koju upravo čitate, naš specijalni novogodišnji dvobroj, spremali smo u okolnostima koje nismo mogli ni zamisliti. Specifičnim, okolnostima nove normalnosti, dajući sve od sebe da nikog od sugovornika ne izlažemo riziku. Pritom nam se najveći dio djelovanja odvijao online, što je za redakciju jednog printanog magazina poprilično ograničavajuće. Žamor redakcije i žustre rasprave o naslovnici zamijenili su nam Zoom sastanci i mnoštvo mejlova. Kao i svaki put, novogodišnjom naslovnicom željeli smo poslati poruku, dati pečat godini iza nas, a 2020. je obilježila pandemija koronavirusa.
Sjetite se, od 2018. smo se oprostili naslovnicom na kojoj je spisateljica Martina Mlinarević, trenutna ambasadorica naše zemlje u Češkoj, pokazala svoj ožiljak nakon mastektomije, čime smo skrenuli pažnju na važnost preventivnih pregleda dojki, a od 2019. godine emotivnom pričom o sirijskim izbjeglicama, Mohammadu Addayu i njegovo troje maloljetne djece, podsjećajući na golgotu koju prolaze ljudi u pokretu.

Proteklih 10 mjeseci, izuzimajući lockdown od marta do juna, nastojali smo djelovati društveno odgovorno, uz nezamislive finansijske teškoće, u vremenu skoro potpunog otkazivanja svih oglašavanja. Nismo odustajali i ne odustajemo da vam donosimo priče koje vas raduju, rastuže ili od vas traže reakciju. Odazivamo se na svaku humanitarnu kampanju; ukazujemo na život osoba s društvene margine, osoba s invaliditetom te djece s poteškoćama u razvoju i njihovih roditelja, na život pripadnika LGBTI zajednice, donosimo priče o zaštitnicima, spasiteljima i ljubiteljima životinja, o napadima na novinare, vršnjačkom i porodičnom nasilju, nasilju na internetu, o „koronašima“… Bavimo se temama koje nas tište, dozvoljavamo sagovornicima da upiru prstom u krivce, u sistem koji je zakazao, tražimo odgovornost, pozivamo na akciju. Ukazujemo na bogatstvo različitosti, na ljepotu drugačijeg. I ponosni smo na ono što radimo.
Sada smo željeli odati priznanje medicinskim radnicima širom svijeta, svim onim plemenitim ljudima koji časno rade svoj posao i bore se se spas svih nas od pogubnosti Covida-19, bez obzira na prepreke. I zbog toga na naslovnici medicinska sestra Arijana Karić iz Sarajeva.
U ovom posebnom broju Gracije osjećamo potrebu izraziti zahvalnost svim našim poslovnim partnerima i organizacijama koji su, u otežanim okolnostima, nastavili da nam daju kontinuiranu podršku, što nam osigurava nastavak misije, našeg djelovanja koje uvijek i na svakom mjestu u fokusu ima – običnog čovjeka.
Posebnu zahvalnost dugujemo vama koji ovo čitate, za sve godine vjernosti, za sve reakcije koje smo dobijali i dobijamo, to nam daje novu energiju da nastavimo dalje. Da pravimo priče o svima nama, ljudima koji prave pomake na mikro i makro planu, čak i kad se radi o borbi protiv vjetrenjača.

Ni naša redakcija nije ostala imuna na koronavirus; brinuli smo o zdravlju jedni drugih sa strepnjom, a istovremeno nastavljali dalje; radili uporedo i na portalu Gracija.info, kao i na našem printanom izdanju. Usponi i padovi su bili neminovni, a posebnu pažnju smo posvećivali mentalnom zdravlju, svjesni psihoze i straha ne samo od korone nego i od neizvjesne budućnosti.
U 2021. godini želimo što i svi vi: svima nama najprije zdravlja, fizičkog i psihičkog, želimo da prestane vrijeme socijalne distance, da možemo zagrliti svoje najmilije, da pandemija ostane samo štivo za izučavanje, da vakcina djeluje, da pomognemo jedni drugima u vremenima pred nama. Pogledajte oko sebe, vidjet ćete sigurno ljude kojima i osmijeh ili ljubazna riječ puno znače. Beskrajno sretnim nas čini činjenica da smo u proteklih deset mjeseci svjedočili brojnim plemenitim i humanim akcijama, da su mnogi od nas priskakali u pomoć tamo gdje je bilo najpotrebnije, da nismo zaboravili ni djecu u dječijim domovima koju su mnogi od vas usrećili poklonima. Puno, puno je primjera dobrote, o tome da postoji nada da će i ova teška vremena jednom biti iza nas.
O aferama ćemo u našim narednim izdanjima, nemojte misliti da nećemo.
Ostajte zdravo, mislite pozitivno, budite negativni na testovima i čitajte Graciju.

Sretna vam Nova godina!

Vaša Gracija

Latest Posts

Raport

spot_img