Nedavno objavljeno

Iza maske

Pogledajmo se u ogledalo i zapitajmo: koju masku nosimo danas?

Bosanka Emina Hadžić je dizajnerica koja stoji iza britanskog modnog brenda La Luna London, a čiju slavu su pronijele zvijezde poput glumice Cameron Diaz i manekenke Candice Swanepoel

Piše: Emina Hadžić

Nošenje maski postalo je dio naše svakodnevice. I dok ih trenutno nosimo radi predostrožnosti i sigurnosti, zaboravljamo da ustvari kroz život nosimo i po nekoliko vrsta maski. Neki maske nose zbog posla, neki zbog ugleda, neki zbog ljubavi, neki da bi se prilagodili i bili prihvaćeni, neki iz osvete, mržnje… Gledajući ljude, pomislih koliko samo likova i uloga u jednoj osobi.

Pogledajmo se u ogledalo i zapitajmo: koju masku nosimo danas? Zašto se skrivamo iza drugih osobina, tuđih ljubavi, zašto pokušavamo biti nešto što nismo, gdje su nestale iskrenost i autentičnost?

Sjetite se koliko puta ste se smijali a nije vam bilo do smijeha; koliko puta ste rekli da ste dobro a zapravo ste bili jako loše; koliko padova ste doživjeli idući kroz život a niko nije znao. Posegnite duboko u sjećanja i vratite se u vrijeme kad ste se suočavali s ljutnjom, strahom, različitim neugodnostima i grubostima. Pokušajte dokučiti razlog ili osobu koja je uzrokovala takve osjećaje. Osvijestite sebe, a i druge, da iza osobe koja je uzrokovala neugodnost stoji iskrena i lijepa ličnost i da je razlog takvom ponašanju maska koju nosi. Iza nje se skriva osoba sa iskrenim emocijama, nadom, snovima… neko ko bi cijenio da mu pružite priliku da se prema vama ponaša bolje, ali ne zna kako, i umjesto da stavite vlastitu masku i pridružite se tom teatru uvreda, pokušajte ostati pozitivni, stabilni i civilizirani kako biste isprovocirali takvo ponašanje i kod te osobe. Bez obzira na sve, pružite joj ruku spasa. Pa ako je i odbije, znate da ste dali sve od sebe, radi čega ćete se osjećati izuzetno ponosno jer ste pokazali empatiju, autentičnost, ljudskost, i najbitnije, jer mirno spavate, imate čist obraz i jer ste pristupili čista srca i bez ikakve maske.

Zato, skinimo maske jer nam ne trebaju. Pokažimo ljubav, pokažimo humanost, međusobno poštovanje i suosjećanje… Učinimo svijet novim boljim i ljepšim mjestom za život.

Latest Posts

Raport

spot_img