Nedavno objavljeno

Važno je u javnom diskursu više promovirati uspjehe žena: MORAMO BITI DRUŠTVO KOJE PRIZNAJE TUĐI USPJEH

„Neprestano raditi na sebi, biti uporan i istrajan, siguran su put za svaku ženu do uspjeha, iako na tom putu moraju raditi duplo više od muškaraca kako bi ih se smatralo ravnopravnim“, istakla je Nermina Jerković, jedna od žena koje su dio kampanje „Ja glasam za žene“. Dva dana pred lokalne izbore u Bosni i Hercegovini važno je još jednom naglasiti građanima i građankama da jednako propituju kompetencije i žena i muškaraca i da se ne libe dati svoj glas ženama kako bi kroz mjesta odlučivanja dale svoj doprinos u kreiranju boljeg i pravednijeg društva.

Nermina je na početku svoje karijere bila i jedina žena u svom Odjelu, radeći kao istražiteljica ratnih zločina i zločina protiv čovječnosti. Nakon uspješno završenog studija kriminalistike, te magisterija iz demokratije i ljudskih prava, koji je završila na engleskom jeziku sa ocjenom 10, kao najbolja polaznica UN-ove obuke 2016. provodi na Kipru u mirovnoj misiji predstavljajući Bosnu i Hercegovinu. Trenutno je stipendistica francuske vlade na doktorskim studijama na univerzitetu u Monpeljeu. „Pored svih profesionalnih i akademskih uspjeha bila sam iznenađena Subhijinim pozivom da budem dio ove kampanje i tad sam shvatila da je to njena veličina, a to nam svima nedostaje – da priznamo tuđi uspjeh. Nismo se posebno družile, ali mi je drago da je prepoznala sve ono što radim kao vrijedno da se spomene široj javnosti, kao dokaz da žene zaista u svim djelatnostima mogu sebe potpuno realizirati“, ističe Nermina i naglašava posebno važnost ovakve kampanje koja uspjehe i snagu žena stavlja u prvi plan, jer su najčešće žene u medijima i javnom diskursu portretirane kao žrtve.

I sama u dominantno muškom okruženju, Subhija Fazlić, policijska službenica, zatim i profesionalna vozačica E kategorije (kamion s prikolicom), te medijatorica, zapazila je Nerminin neumorni rad na sebi, kako bi dala više i porodici i zajednici. „Odrasla sam sa dva brata i ocem koji su uvijek insistirali da sve moram uraditi sama. Kasnije i kroz život, družeći se i radeći više sa muškarcima uvjerila sam se da imaju manje sujete, lakše prelaze preko nekih stvari i jedni druge ohrabruju. To je ono što ženama treba!“, zaključuje Subhija ističući i da kroz udruženje „Mreža policijskih službenica“ kontinuirano rade na osvještavanju važnih tema iz oblasti rodne ravnopravnosti. „Nismo dovoljno zauzele prostora u javnom diskursu, zato vjerujem da je ova kampanja važna i za mlade žene kako bismo ih osnažili da mijenjamo stereotipe i idemo naprijed“, poručuje na kraju Subhija.

Latest Posts

Raport

spot_img