Nedavno objavljeno

SOPHIA LOREN: Povratak filmu u 86. godini

Nakon jedanaestogodišnje pauze, legendarna glumica Sophia Loren vraća se na ekrane i to s ulogom u Netflixovom filmu koji režira njen sin

Legendarna glumica Sophia Loren (86) igra glavnu ulogu u talijanskoj drami originalnog naslova La vita davanti a sé (The Life Ahead / Život pred nama). Film je režirao Sophijin sin Edoardo Ponti, a ona igra Jevrejku, Madame Rosu, koja je preživjela holokaust i pomaže u odgajanju djece prostitutki koje su umrle. Potom se sprijatelji sa Momoom (Ibrahima Gueye), 12-godišnjim siročetom iz Senegala koji joj je pokušao ukrasti svjećnjake. Inače, to je druga ekranizacija knjige La vie devant soi, francuskog pisca Romaina Garyja, nakon filma Madame Rosa iz 1977. godine, sa Simone Signoret u glavnoj ulozi.

Sophia Loren i Ibrahima Gueye u filmu The Life Ahead

Film The Life Ahead prikazivat će se na Netflixu, a Sophiji Loren bit će to prva uloga nakon 11 godina. “Kad mi je sin predložio tu ulogu, to je bilo ostvarenje sna, odmah sam prihvatila. Jako volim taj lik Madame Rose. Ona je snažna, krhka, ona je preživjela. Po mnogo čemu me podsjeća na moju majku”, kazala je filmska diva.
Sophia Loren se zbog ove uloge spominje i kao favoritkinja za Oskara, a premijera filma na Netflixu očekuje se 13. novembra, nakon premijere u Rimu, koja je planirana za kraj oktobra, pod uslovom da epidemiološka situacija bude povoljna.

Talijansko blago

Talijanska diva posljednju ulogu imala je u TV filmu iz 2010. Moja kuća je puna ogledala. Godinu prije glumila je uz Penelope Cruz, Nicole Kidman i Daniela Day-Lewisa u romantičnom mjuziklu Devet, koji se temelji na poluautobiografskom filmu Federica Fellinija 8½ iz 1963. godine.
Kao najveća glumačka zvijezda Italije, Sophia Loren ima status nacionalnog blaga. Oskara za ulogu u filmu La Ciociara osvojila je 1961., a počasnog Oskara osvojila je 1991. zbog “karijere bogate nezaboravnim izvedbama koje su toj umjetničkoj formi dodale trajni sjaj”.
Rođena 20. septembra 1934. u Rimu, filmsku je karijeru započela još kao tinejdžerica, pod imenom Villani Scicolone. Dobila je ulogu u filmu Quo Vadis iz 1951. No tek kad je upoznala Carla Pontija karijera joj je krenula uzlaznom putanjom. On ju je nagovorio na ime Sophia Loren i dao ulogu u svom filmu Aida 1953. godine.

“Pravi je dar kad radite s osobom koja vas poznaje kao što poznajete sami sebe. On mi daje snagu i sigurnost i neće odustati dok ne pokažem ono najbolje. S njim iza kamere, imala sam slobodu dati sve od sebe”

Proslavila se ulogom u Zlatu Napulja, godinu kasnije, međunarodnu slavu stekla je filmom Boy On A Dolphin, a poziv za Hollywood dobila je 1958. s filmom Požuda ispod brijestova, u kojem je igrala sa Anthonyjem Perkinsom.
Sin Sofije Loren i slavnog producenta Carla Pontija, Edoardo Ponti (46), prvu saradnju s majkom ostvario je 2002. kada je režirao film Među neznancima. Ovo je njihova treća saradnja.

Sa sinom, rediteljem Edoardom Pontijem

“Pravi je dar kad radite s osobom koja vas poznaje kao što poznajete sami sebe. On mi daje snagu i sigurnost i neće odustati dok ne pokažem ono najbolje. S njim iza kamere, imala sam slobodu dati sve od sebe. Ovo ću iskustvo pamtiti zauvijek i kao glumica i kao majka”, kazala je slavna glumica.
Govoreći za Deadline, Edoardo Ponti je rekao da joj je ovu ulogu – koja od njegove majke zahtijeva da ne trepće jedan dugi period – ponudio kako bi dobila priliku da pokaže svoje dosad neviđeno glumačko umijeće. “Sophia Loren nikad nije imala uloge u kojima gubi razum, u kojima doživljava mentalnu paralizu”, kazao je.
Edoardo je njeno drugo dijete s režiserom Carlom Pontijem, za kog se udala 1966. i bila u braku sve do njegove smrti 2007. godine. Osim Edoarda, imaju sina Carla Jr. (50).
Posljednjih godina Sophia Loren držala se podalje od svjetla reflektora radije provodeći vrijeme sa unucima.

Latest Posts

spot_img
spot_img

Raport

spot_img