Nedavno objavljeno

Budi žena koja ohrabruje

Dvadesetogodišnja Tuzlanka, koja se školuje za logopeda i audiologa na Edukacijsko-rehabilitacijskom fakultetu, priprema zbirku eseja u kojima piše o ljubavi i odnosima među ljudima, a jedan od njih govori o ženskoj solidarnosti

Napisala Armina Ademović

Ženska snaga – fraza je koja se najčešće veže za ekstremni feminizam, za borbu za prava, za borbu za mir, za borbu za ravnopravnost. Živimo u svijetu gdje su sve sfere društva napredovale, ali još uvijek smo svjedoci da se najveći problem javi upravo kada žena ženi treba biti oslonac, treba biti podrška, treba priznati uspjeh te i reći: “Da! I ti si jaka žena, kao što sam i ja!” Simboli snažnih i ostvarenih žena su mnogobrojni, kao što je i svaka žena posebna na sebi svojstven način, ali ćete pravu snažnu ženu spoznati po tome što na njenom licu nećete prepoznati zavist ili tragove ljubomore. Svaka žena koja zna koliko ona vrijedi neće upućivati riječi koje demorališu, obeshrabruju, deprimiraju ili frustriraju.
U svijetu gdje na sve strane izviru zloba, zavist, frustracije i prazni ljudi vođeni vlastitim kompleksima, biram da budem ona žena koja će drugoj reći da osvoji Svijet, da vjerujem u nju jer znam da ona to može. Svaka od nas u sebi nosi neku posebnost, neki dar, neki talenat, neki simbol jedinstven samo za nju. Želim biti osoba koja će ohrabriti i podsticati posebnost, sposobnost ili talenat druge žene, koja će prepoznati; upravo to je ono što stvara samouvjerenost i još veće ambicije. Smatram najvećim neuspjehom potcijeniti nečiji uspjeh ili ga ignorisati, ne priznati ili pak zanemariti. Poseban je osjećaj kada znate da se neko zbog vas smije, da je neko postigao veliki rezultat jer ste vjerovali u njega. Na kraju dana brojimo samo one lijepe trenutke, zato se trudimo da i nas neko pamti upravo po takvim trenucima, po osmijesima, po podršci, koliko smo toga poklonili, uvijek ćemo imati duplo više, jer to su sitnice koje nemaju cijenu a najdragocjenije su.
Najljepši ukras jedne jake i ostvarene žene su njeni maniri, njena plemenitost, toplina i vedrina koje ostavlja kud god da prolazi. Žene nikada nisu jače nego kada su zajedno, kada ohrabruju jedna drugu i ogrnu se isključivo svojim sposobnostima, talentom i radom. Uvijek se odlučite za to da budete žena koja ohrabruje, koja pomaže, koja je tu i onda kada je najteže, koja pruža ruku i daje podršku; tada postajete jaka, nezavisna i istinski ostvarena žena. U današnjem svijetu teško je biti sve to, ali ključ pravog uspjeha leži u nama samima, na tome kako gledamo sebe i druge, koliko smo na kraju dana istinski ispunjeni i sretni. A to nećemo biti sve dok u nama tinjaju zavist i ljubomora, dokle god nam je najveći problem uspjeh nekog drugog. Umjesto da aplaudiramo i priznamo njeno veličanstvo Ženu, većina radije bira ostati po strani ili dati neki loš komentar. Drage dame, žene, djevojke, djevojčice, sve jednako lijepe, drugačije i jedinstvene, kao što kaže poslovica: “Budi ona žena koja drugoj popravi krunu kada se nakrivi bez da raspriča okolo da joj se ikada i nakrivila!”, trudite se da baš vi budete ta koja će popraviti i staviti krunu svojoj prijateljici, poznanici ili bilo kojoj drugoj ženi. Osjećaj je nevjerovatan!

Gracija 400, 16.10.2020.

Latest Posts

Raport

spot_img