Nedavno objavljeno

Karfiol ili školovani kupus

Ovo čudesno zeljasto povrće privlači pažnju naučnika i istraživača zbog brojnih ljekovitih svojstava

Povrće iz reda divljeg kupusa, porijeklom iz Kine, karfiol se koristi u ishrani u raznim oblicima već hiljadama godina, a u sadašnjem obliku se počeo konzumirati u 15. stoljeću. U staroj Grčkoj predstavljao je sveto povrće, a Rimljani su ga koristili za liječenje raznih bolesti. Jeli su ga sirovog i marinirali s bijelim lukom.
Na našem tržištu može se naći od sredine jeseni do kraja zime, ali je zahvaljujući plastenicima i staklenicima dostupan skoro cijele godine.
Zbog energetske, hranjive i ljekovite vrijednosti, smatraju ga borcem protiv bolesti koje nastaju usljed savremenog načina života i ishrane.
Budući da se dobija od ukrštenih sorti, a porijeklom je od kupusa – zbog korisnih sastojaka zove se i “školovani kupus”.
Karfiol pruža mnogo mogućnosti za improvizaciju u kulinarstvu. Možete ga pripremiti na mnogo načina, a on će vašem organizmu osigurati mnogo korisnih sastojaka. U ishrani se koristi sirov u salati, kuhan u supama i čorbama, pohovan, kao dodatak jelima, ali i ukiseljen, kao zimska salata. Osim cvijeta koriste se i stabljike karfiola. Pošto sadrži malo kalorija, a mnogo korisnih sastojaka, karfiol se preporučuje u dijetalnoj ishrani, ali je povoljan i u ishrani trudnica. Pošto je osjetljiv, ubran se može čuvati nekoliko dana van frižidera, a i u frižideru samo nekoliko dana više. Najbolje ga je iskoristiti odmah, jer ako previše stoji gubi svoje vrijedne nutrijente. Ako ga ne mislite upotrijebiti u roku od sedam dana, tada je karfiol najbolje skuhati i zalediti. Kuha se obično 20-25 minuta, a ako se prethodno nareže, oko 12 minuta.
Karfiol ne sadrži masti i natrijum, ali je zato bogat vitaminima B1, B2, B3, B5, B6 i B9, mineralima i korisnim fitohemikalijama. Dobar je izvor vlakana, proteina, fosfora, kalija i ima visok sadržaj vitamina C.
Njegovim konzumiranjem smanjuje se rizik od nastanka artritisa, gojaznosti, dijabetesa, a može smanjiti upale i čuvati zdravlje krvnih sudova, te pozitivno utiče na cirkulaciju. Sadrži i glukozinolate koji aktiviraju prirodnu detoksikaciju organizma. Naučna istraživanja su pokazala da glukozinolati djeluju prevenitvno na pojavu nekih vrsta raka. U karfiolu se nalazi i alicin koji djeluje povoljno na zdravlje srca i smanjuje rizik srčanog i moždanog udara.
Bogat antioksidansima i vitaminom C, karfiol je pravi melem za vašu kožu, jer pomaže razvoj kolagena. Prava je povrtna fontana mladosti i dolazi u različitim bojama, tako da vi i vaš zdrav ten možete birati između bijele, ljubičaste, žute ili zelene. Ljubičasta vrsta se uzgaja uglavnom u Italiji, a okusom je vrlo slična svom bijelom rođaku.
Uz antioksidansno djelovanje, karfiol ima značajnu ulogu kao “čistač” organizma od štetnih materija nastalih zbog loše i nezdrave ishrane i djelovanjem zagađene sredine i zračenja.

- Advertisement -

Latest Posts

Raport

spot_img
spot_img