Nedavno objavljeno

Vi ste jedini prijatelj vašeg srca – evo kako mu možete pomoći

Brojne studije su pokazale pozitivan utjecaj magnezija na zdravlje, posebno kardiovaskularnog sistema, preko različitih mehanizama

Srce igra ključnu ulogu u našem organizmu. Ono svojim neprestanim kucanjem pokreće cirkulaciju koja osigurava konstantan protok krvi kroz tijelo i na taj način snabdijeva sve organe kiseonikom i hranjivim materijama. Zdravlje srca je sastavni dio općeg zdravlja, a da bi obavljalo svoju funkciju u punom kapacitetu, naš zadatak je da mu obezbijedimo sve što je potrebno, poput adekvatnog unosa magnezija.

Kako ugrožavamo svoje srce?

Loša ishrana, nedostatak sna, povećan stres, alkohol, pušenje i manjak fizičke aktivnosti su najveći neprijatelji srca, ali i opšteg zdravlja. Kardiovaskularna oboljenja su najčešći uzrok smrti u našoj zemlji, a jednostavnom promjenom životnih navika se mogu izbjeći, znatno ublažiti ili potpuno izliječiti. Ključna riječ za rješenje problema je preventiva, kako u pogledu redovnih kontrola općeg zdravlja, posebno zdravlja srca kao centra našeg organizma, tako i prihvatanjem zdravih životnih stilova i donošenjem dobrih odluka. U tom smislu ishrana ima veliki značaj za kardiovaskularno zdravlje, a naučna istraživanja pokazuju da ishrana bogata magnezijem smanjuje rizik od bolesti srca, moždanog udara i dijabetesa.

Srcu je svakodnevno potreban magnezij

Brojne studije su pokazale pozitivan utjecaj magnezija na zdravlje, posebno kardiovaskularnog sistema kroz različite mehanizme. Dakle, da bi srce obavljalo sve svoje zadatke u organizmu, potrebno je da mu svakodnevno obezbijedimo magnezij. Dnevni unos magnezija za većinu populacije je između 300 i 400 mg, ali mnogi ga ne unose dovoljno. Naučnici ističu da je zbog savremenog načina života većina ljudi u povećanom riziku od nedostatka magnezija, kako zbog smanjene zastupljenosti magnezija u ishrani,  tako i zbog upotrebe lijekova koji povećavaju njegovo izlučivanje iz organizma. Zbog toga bi starije osobe, svi sa hroničnim oboljenjima kao što su hipertenzija i dijabetes, kao i trudnice i dojilje koje su u posebnom metaboličkom stanju, trebalo da poklone posebnu pažnju redovnom i adekvatnom unosu magnezija. Također, veće potrebe za ovim mineralom imaju tinejdžeri i fizički aktivni ljudi. 

Koji su prirodni izvori magnezija u ishrani?

Magnezijem su bogate sjemenke, bademi, pšenične mekinje, špinat i grah, a naučna istraživanja su pokazala da je oblik ovog dragocjenog minerala, koji naše tijelo vrlo lako i efikasno apsorbuje i koristi, u vodi koja ga prirodno sadrži. Osim toga što olakšavamo tijelu, a samim tim i srcu, da uzmu magnezij koji im je potreban, radimo još jednu dobru stvar – pravilno se hidriramo. Voda treba biti prvi izbor za zdravu hidraciju i dnevno je poželjno popiti šest do osam čaša vode iz svih izvora. Osim uobičajene vode za piće, prirodna mineralna voda može biti vrlo korisna u svakodnevnoj ishrani, jer kada prirodno sadrži magnezij, ima dodatni funkcionalni učinak. Dakle, pravilna ishrana ne podrazumijeva samo hranu koju jedemo, već i ono što pijemo. Primjer odličnog prirodnog izvora magnezija je Mg Mivela koja u jednoj litri sadrži preporučenu dnevnu dozu ovog minerala. Prikladna je za djecu, mlade i odrasle. Svako na jednostavan i praktičan način može unijeti svoju dnevnu dozu magnezija dok je u školi, na poslu, u šetnji, dok vježba ili je kod kuće.

Vrijeme je za dobre odluke, a počnite od te da od danas, na Svjetski dan srca (29.9.),  ne budete samo jedini, već i najbolji prijatelj svog srca, koji će mu svakoga dana obezbijediti dovoljno magnezija za zajedničke pobjede, od malih do onih životno važnih.

Latest Posts

Raport