Nedavno objavljeno

KENAN AHMETHODŽIĆ: Koža me je nepodnošljivo boljela

Odličnog zdravlja te u vrlo dobroj fizičkoj kondiciji, što zahvaljuje dugogodišnjim treninzima, sarajevski frizer je u ring sa koronavirusom ušao, kako kaže, spreman, ali neki simptomi su ga ipak iznenadili i oborili u krevet

Napisala Mersiha Drinjaković
Snimio Amer Beganović/Spektroom

Cijenjeni sarajevski frizer, vlasnik salona Ken‘s, Kenan Ahmethodžić (44) poznat je kao veliki pobornik sportskih aktivnosti te slobodno vrijeme često provodi u teretani. Iako je zbog pandemije koronavirusa trenirao kod kuće, nakon ublažavanja mjera vratio se starim navikama. U ponedjeljak ujutro, 6. jula, požalio se treneru na bol u prstima. Obojica su pomislili da je to bol od prethodnog treninga, ali je ipak bilo čudno jer su ga boljeli i grlo i vrat. Ipak, trening je obavio bez problema i sve je bilo kako treba. Sve do poslijepodneva, kada je osjetio slabost te ranije otišao kući s posla.

Pomoć iz doma zdravlja

Tu noć dobio je temperaturu 37,2. Uzeo je paracetamol i pojačao doze vitamina, koje, kako kaže, svakako i preventivno pije. Ujutro je kontaktirao Dom zdravlja u Starom Gradu. “Doktorici sam ispričao kakve simptome imam, a ona mi je rekla šta trebam poduzeti. Zaista sve pohvale imam za nju: olakšala mi je prve dane izolacije, samoće i potpunog neznanja koje sam imao tada. Doktoricu ne poznajem, bila je u smjeni taj dan kad sam nazvao. Rekla mi je da stalno pratim simptome, da se javljam dnevno koliko god puta treba, te posavjetovala šta da pijem. Poslali su mi trijažno vozilo na adresu, treći dan od pojave simptoma, jer nisam mogao sam voziti, a nisam htio nikog ugroziti. Tako da sam u ovih 14 dana imao kontakt samo s medicinskim osobljem u punoj zaštitnoj opremi. I moram napomenuti da nikakve ‘štele’ nisam imao, sve je išlo po protokolu koji su odredile nadležne službe”, govori Kenan, koji je odmah po pojavi prvih simptoma zatvorio salon, te to i obznanio na društvenim mrežama, a radnici i radnice su otišli u samoizolaciju i na testiranje.

Kenan je Covid-19 dočekao u odličnom zdravstvenom stanju, s obzirom na to da se godinama zdravo hrani i intenzivno trenira. “Ušao sam spreman u ring s koronavirusom. Moji simptomi su, kako mi je rekla doktorica, bili blaži, ali nije baš sve teklo kako treba…” Tri dana imao je temperaturu do 38 stepeni, a osjećaj kao da ima 40. Apetit nije gubio: “Jeo bih sve što mi se donijelo, želio sam što prije vratiti snagu, a ta tri dana blaže temperature su mi izgledala kao da su trajala deset dana, te kao da sam imao mnogo višu, iscrpljujuću temperaturu.” Liječio se s puno vitamina C, uzimao med od borovih iglica, dnevno pio preko tri litra čaja: od lipe, kamilice, zove, hrasta i žalfije, te pio i limunadu. “Uzimao sam i vitamin D, omegu 3, cink i selen, što su i inače preporuke ljekara, a i ranije sam to koristio.”
Tokom samoizolacije, Kenan je imao veliku podršku porodice i prijatelja, koji su mu na vrata dostavljali sve što mu treba. Virus nije nimalo za potcijeniti, kaže danas. “Imam rupe u sjećanju, a virus je izazvao i nekakvo čudno ponašanje jedne strane perifernog nervnog sistema. Trnula mi je ruka, kao i rebra na lijevoj strani, a kako me je samo boljela koža! Nepodnošljivo! Smetala mi je odjeća, bilo kakva tkanina na meni.”
Danas, kad je najgore iza njega, Kenan svima poručuje da se čuvaju i nose maske. A onima koje virus napadne, savjetuje da slušaju ljekare te nam prenosi šta je njemu najviše pomoglo: “Samo vitamini, odmaranje, pojačana ishrana, pozitivna energija i muzika koja opušta i oslobađa stresa. Zdrav insan će sve da stigne. Danas se samo radujem zdravlju i tome što mogu da izađem iz kuće.”

Gracija 395, 24.7.2020.

Latest Posts

Raport

spot_img