Nedavno objavljeno

Biraj svoj odgovor… 

Da li zaista želite dozvoliti da nečiji negativni stavovi i nepoštivanje određuju vaš stav?

Piše: Emina Hadžić

Bosanka Emina Hadžić je dizajnerica koja stoji iza britanskog modnog brenda La Luna London, a čiju slavu su pronijele zvijezde poput glumice Cameron Diaz i manekenke Candice Swanepoel

Mnogi faktori utječu na vaš život. Genetika, odgoj, ono što se događa oko vas. Koliko god ti utjecaji bili jaki, oni ne određuju ko ste i što radite. U konačnici, to je vaš i samo vaš izbor.

Uporedo s tim izborom dolazi i odgovornost. Budući da možete utjecati na to kakvi ćete biti i što ćete raditi, za svoje neodgovorne postupke i njihove ishode ne možete kriviti vanjske faktore. Ne možete očekivati da će vam ti isti vanjski faktori pomoći ili da će vam pružiti život kakav želite. Koliko god vanjski utjecaji bili snažni, morate kreirati vlastiti život, a za to odgovornost leži isključivo na vama.

Iz vlastite perspektive može vam se činiti da se svijet raspada. Konstantna izloženost lošim vijestima može vam isprazniti energiju i upropastiti volju. Ali i ne mora. Možete se jako brinuti radi događaja iz vaše okoline a da pritom ne dopustite da bilo što od toga negativno utječe na vas.

Na takve događaje odgovarate birajući svoj put i svoj odgovor, a oni uvijek mogu biti pozitivni, osnažujući i u skladu s vašim najvećim vrijednostima. Imate izbor. Vaša jedina odgovornost je da donesete ispravnu odluku. U vašem je interesu da taj izbor bude savjestan i ispravan bez obzira na situaciju u kojoj se nalazite.

Kako se osjećate kada je netko nezahvalan unatoč vašem trudu, kada vas oponaša ili kritizira? Kako se osjećate kada ste u uredu okruženi ljudima koji se neprestano žale na svoj posao? Kako se osjećate kada teško zarađenim novcem neki proizvod platite skupo a on nije u skladu sa svojom predviđenom namjenom? Kako se osjećate kada cijeli dan planirate i dogovarate sastanak a druga se osoba ne trudi i ravnodušna je prema vama? Ima li se smisla osjećati ljutito, ogorčeno ili posramljeno u bilo kojem od ovih primjera? Zar zaista želite dozvoliti da nečiji negativni stavovi i nepoštivanje određuju vaš stav?

Sve prethodne greške ne ispravljate trenutnim preuzimanjem odgovornosti; ako mislite da će vas to vratiti na početak kako biste ponovno krenuli, varate se. U svakom trenutku budite svjesni da ste odgovorni za svoj život  i svoje ponašanje. Nije važno odakle ste, tko su vam bili preci, kako su vas roditelji odgojili ili kako vaš šef postupa s vama. Bez obzira na uvjete, povijest i situacije koje vam se događaju, na sve odgovorite šutnjom, jer time dajete najbolji odgovor. Šutnja je definicija odgovornih. 

Neovisno o tome jeste li odlučili dozvoliti nekome da vas izbaci iz zone komfora vanjskim utjecajima ili ćete se voditi vlastitim vrijednostima, u konačnici vaše ponašanje i vaš odgovor su isključivo vaš izbor.

Proživljavanjem osobnih tragedija postajemo bezvoljni, neispunjeni i nemoćni, a isto tako možemo se oduprijeti ovakvim osjećajima i svoju energiju usmjeriti na pomoć drugima. Također, ako vas je netko uvrijedio, možete postati ogorčeni ili na to odgovoriti izrazitom ljubaznošću. Želite li da vas ljudi kontroliraju ili biste radije bili njihova inspiracija? Sve je u načinu na koji reagirate.

Ali, kako to učiniti? Kada vam se život ruši, kako pronaći snagu i pozitivno odgovoriti na izazove kad je jednostavnije reagirati bezumno?

Istinska vrijednost svakog od nas jeste naučiti i znati izdići se iznad vlastitog ega. Ego vas prevari. Govori vam da ste savršeni, a niste, jer nitko nije, i da su za sve vaše probleme krivi drugi. To se kosi sa stavom o preuzimanju odgovornosti. Ego vam preuzima osjećaj pravednosti, a to je opet u suprotnosti s odgovornošću.

Koliko god ego može biti destruktivan, on ima i veliku slabost. Ranjivost ega ogleda se u činjenici da su njegove obmane lako vidljive kad ih odlučite potražiti. U trenutku kad prepoznate obmanu, ego gubi i nema kontrolu nad vama.

Latest Posts

Raport

spot_img