Nedavno objavljeno

Genocid u Srebrenici: Bill Clinton: 11. juli je uznemirujući podsjetnik na užasno plaćenu cijenu

Bivši predsjednik Sjedinjenih Američkih Država Bill Clinton se videoporukom obratio na komemoraciji žrtvama genocida u Srebrenici kazavši da je 11. juli uznemirujući podsjetnik svima na užasnu cijenu koju smo platili zbog dešavanja u prošlosti.

Clinton je 2003. godine posjetio Memorijalni centar Potočari, a taj dan opisuje kao dirljiv, ali ističe da mu je čast što je imao tu priliku.

“Bitno mi je što imam priliku da dam svoj glas svima širom svijeta koji tuguju sa porodicama ubijenih, što mogu podržati kontinuirane napore ostvarivanja pravde za one kojih više nema. 11. juli je puno više nego mračno doba u historiji BiH. Taj datum je uznemirujući podsjetnik svima nama na užasno plaćenu cijenu onda kada zaboravimo na svoju čovječnost”, kazao je Clinton.

On je kazao da se čini kao da 25 godina kasnije nismo mnogo toga naučili iz prošlosti, ali da je sada najbitnije da je sačuvan mir koji je uspostavljen Dejtonskim mirovnim sporazumom.

“Sada je važnije nego ikada da se sjetimo da u BiH i širom svijeta istinska demokratija zahtijeva stvarnu posvećenost inkluzivnom društvu uključujući zajedničko odlučivanje, posvećenost vladavini prava, utvrđivanju teške istine o prošlosti kako bi mogli graditi drugačiju budućnost”, poruka je Clintona.

On još kaže kako sukobi iz prošlosti ne moraju nužno biti sjena na bolju budućnost.

klix.ba

Latest Posts

Raport