Nedavno objavljeno

Policija napala novinarku Nidžaru Ahmetašević

Telefonom je snimala postupanje policije prema migrantima, a potom su joj zaprijetili prijavom

Policijski službenici danas su u Sarajevu verbalno napali novinarku Nidžaru Ahmetašević te joj prijetili prekršajnom prijavom, zato što je snimala brutalno postupanje policije prema migrantima i izbjeglicama na ulici.

Kako navodi u razgovoru za eTrafiku, na ulici je vidjela policajce koji su oborili na pločnik nekoliko migranata i izbjeglica, a zatim ih uveli u policijsko vozilo u kome se već nalazilo nekoliko ljudi.

– Sve to sam snimila svojim telefonom, bez razloga su hapsili ljude. Kada su ih ubacili u vozilo, policajci su došli do mene i verbalno me napali. Vrlo su se neprofesionalno ponašali, prijetili su mi prekršajnom prijavom. Pokazala sam im svoju novinarsku akreditaciju, ali je nisu htjeli prihvatiti kao validan dokument, već su mi tražili dozvolu za rad – kazala je.

Kaže da u Bosni i Hercegovini novinarima to nije uopće potrebno, jer je njena akreditacija dozvola za rad.

– Zatim su legitimirali i mene i prijateljicu koja je bila sa mnom. Bili su jako neprijatni i stalno ponavljali da ću dobiti prekršajnu prijavu jer sam ih ometala u poslu. Nikoga ja nisam ometala, samo sam bilježila njihove postupke – navela  je Ahmetašević.

Tokom razgovora s policijskim službenicima ona je nazvala Liniju za pomoć novinarima i zatražila podršku, ali je dobila odgovor da im se obrati mailom.

Nidžara Ahmetašević, novinarka je i publicistkinja koja živi i radi u Sarajevu. U svojim istraživanjima Nidžara se bavi pitanjima međunarodne intervencije u medijskom prostoru u postkonfliktnim zemljama, pitanjima uloge medija u procesu demokratizacije, razvoja medijskog sektora u postkonfliktnim društvima, uloge političke propagande, kao i procesom suočavanja s prošlošću na Balkanu. Njena istraživanja objavljivani su u nekoliko naučnih časopisa, kao i u dvije knjige.

Kao novinarka radi od 1994. godine pišući o kršenjima ljudskih prava, procesuiranju ratnih zločina, procesu suočavanja sa prošlošću… Dobitnica je više nagrada za novinarski rad, uključujući UNESCO godišnju nagradu za promociju dječijih prava i italijansku nagradu Claudio Arcadi za tekst o silovanju muškaraca tokom rata u BiH.

Pored domaćih, objavljivala je u brojnim međunarodnim medijima uključujući The Observer, The Independent on Sunday, International Justice Tribune, Balkan Insight, BBC, NBC…

Izvor: e-Trafika

- Advertisement -

Latest Posts

Raport

spot_img
spot_img