Nedavno objavljeno

Njemačka vlada privremeno smanjuje PDV i daje jednokratnu pomoć roditeljima

Njemačka vlada je pristala da privremeno smanji porez na dodatnu vrijednost i da roditeljima dodijeli jednokratnu pomoć u iznosu od po 300 eura za svako dijete u sklopu paketa ekonomske pomoći vrijednog 130 milijardi eura, izjavio je viši zvaničnik vlade u petak.

Najveća ekonomija u Evropi je pretrpjela je težak udarac nakon što su mnoge kompanije u martu morale uvesti restriktivne mjere zbog koronavirusa.

Očekuje se da će se ekonomija smanjiti za 6,3 posto ove godine što znači da će ući u najveću recesiju od Drugog svjetskog rata.

Vlada kancelarke Angele Merkel pristala je na posebnoj sjednici u petak na smanjenje PDV-a sa sadašnjih 19 na 16 posto, počev od 1. jula do 31. decembra za sve proizvode, a što će koštati vladu oko 20 milijardi eura.

Obje mjere su u sklopu šireg paketa koje je njemačka vlada najavila prošle sedmice i za koju je institut DIW naveo da bi mogao povećati ekonomsku proizvodnju u najvećoj evropskoj ekonomiji za 1,3 postotna boda i ove i sljedeće godine.

Njemačko ministarstvo finansija saopćilo je da je njemačka vlada u petak također odobrila nacrt zakona o izmjeni poreza na motorna vozila. Od početka 2021. novi će automobili s većom emisijom CO2 biti oporezovani više nego oni sa nižom emisijom.

Izvori u vladajućoj koaliciji rekli su Reutersu da će oba doma njemačkog parlamenta 29. juna održati posebne sjednice radi usvajanja paketa.

Njemački ministar finansija Olaf Scholz razmatra mogućnost posuđivanja dodatnih 50 milijardi eura za finansiranje Berlinskog paketa podsticaja, rekao je Reutersu visoki zvaničnik koji je želio ostati anoniman.

Izvor: klix.ba

Latest Posts

spot_img
spot_img

Raport

spot_img