spot_img

ZDRAVLJE NAKON IZOLACIJE: Kako nadoknaditi vitamin D?

Jesen i zima razdoblja su kad velik postotak građana nema dovoljno vitamina D kojeg koža sintetizira iz holesterola kad je izložena sunčevom ultraljubičastom zračenju, ali protekla tri mjeseca izolacije su također ostavila svoj danak – i većina nas pati od manjka ovog važnog vitamina

spot_img

Oko 80 % tjelesnih potreba za vitaminom D, ovisno o nivou pigmentacije kože koja upija UV svjetlo i stepenu izloženosti suncu, može se proizvesti u organizmu. Ta se količina u obliku aktivnog oblika vitamina D kojeg obilježavamo kao D3 i nazivamo kolekalciferol, stvori iz preteče molekule 7‑dehidrokolesterola nakon 20 minuta izlaganja nezaštićenih dijelova tijela sunčevoj svjetlosti. Preostali dio može se u obliku vitamina D3 i vitamina D2 (ergokalciferola) pribaviti iz prehrambenih izvora, ali i iz dodataka prehrani. Zdrava jetra i zdravi bubrezi nužni su za stvaranje aktivnog oblika vitamina D u našem organizmu.

Vitamin D prisutan je većinom u namirnicama životinjskog porijekla. Namirnice bogate vitaminom D uključuju ribu i morske plodove, punomasni sir, punomasni kefir i neke vrste gljiva (posebno shiitake). Ima ga i u puteru, žumanjku, jetri. Mlijeko se obogaćuje vitaminom D, jer kao namirnica ne predstavlja izdašan izvor tog vitamina. Budući da se vitamin D nalazi u masnom tkivu ribe, najviše koncentracije sadrže dugoživuće ribe poput lososa, bakalara, sabljarke i tune, ali ga nalazimo i u plavoj ribi – poput srdela, skuša, inćuna kao i u konzerviranim verzijama sardina… Konzumacijom 100 g mesa plavih riba možemo osigurati optimalne dnevne potrebe organizma za vitaminom D.

Hronična bol u mišićima je jedan od čestih simptoma manjka vitamina D. Zatim, bol u kostima, koju možete prepoznati po tome što zahvata veće dijelove tijela u usporedbi s mišićnom boli, je čest simptom hipovitaminoze vitamina D. Osim toga, hroničan umor i smanjenje izdržljivosti kod tjelovježbe su mogući fizički simptomi. Od psihičkih simptoma, posebno u zimsko doba, ali, kako smo svjedočili i sad, u vrijeme izolacije tokom pandemije – mnogi pate od lošeg raspoloženja koje može prerasti u depresiju, što se djelimično pripisuje smanjenom izlaganju sunčevoj svjetlosti. Također, manjak vitamina D može poremetiti miran san i smanjiti njegovu kvalitetu. Drugi mogući simptomi su sporo zarastanje rana, vrtoglavica, ispadanje kose, kardiovaskularni problemi te kronične upale kao posljedica slabog imuniteta.

 

Možda vas zanima

Stay Connected

108,938LikesLikes
4,887SljedbeniciPratite

Nedavno objavljeno

spot_img