Nedavno objavljeno

Kako pojačati imunitet u doba korone

Ključno je ostati zdrav dok se koronavirus širi. Evo najboljih strategija

Kako se novi koronavirus i dalje širi po cijelom svijetu, važnije je nego ikad održati optimalno funkcionisanje imunološkog sistema.

Medicinski profesionalci kažu da je važno ne žuriti sa kupovinom dodataka ishrani i vitamina koji obećavaju da će poboljšati vaš imuni sistem. Naime, nema mnogo dokaza da takvi proizvodi čine dobro. Umjesto toga, kažu, držite se dokazanih pristupa:

  • Smanjite nivo stresa. „Stres sigurno može naškoditi vašem imunološkom sistemu“, kaže Morgan Katz, docentica za zarazne bolesti na Univerzitetu Johns Hopkins. “Ne paničite, već pokušajte da smanjite stres.”
  • Vježbajte. Vježbanje niskog i umjerenog intenziteta prirodno snižava nivo kortizola i pomaže u radu imunološkog sistema, Preporučuje se 30 do 60 minuta vježbanja dnevno.
  • Osigurajte adekvatan san. Za odrasle to znači spavanje od sedam do osam sati tokom noći. Djeca bi trebala i više, ovisno o njihovoj dobi.
  • Jedite puno običnog jogurta svaki dan. “Ovo je zaista jednostavan način da pojačate unos probiotika”, kaže dr. Katz. „Jogurt pomaže u održavanju dobrih bakterija u vašem tijelu, koje pomažu u borbi protiv loših bakterija ili virusa.”

Dr. Katz također predlaže da izbjegavate antibiotike (osim ako vam ih liječnik nije propisao), jer oni iscrpljuju dobre bakterije u sistemu, što vas onda čini osjetljivijim na druge infekcije.

Ostale namirnice koje pomažu u podržavanju mikrobioma su: bijeli luk, crveni luk, đumbir, kiseli kupus i fermentirana hrana.

  • Pazite na ishranu. Koliko god možete, pridržavajte se zdrave, uravnotežene ishrane koja će biti puna raznovrsnog voća i povrća kako biste osigurali da imate dovoljno cinka i vitamina D i drugih važnih vitamina i minerala. Većina stručnjaka kaže da biste trebali u prehranu unijeti dovoljno ovih vitamina i minerala, a dodaci nisu potrebni. Ali s obzirom da je deficit vitamina D relativno čest, stručnjaci preporučuju suplementaciju ako je nivo vitamina D nizak.

Jedite puno tamnozelenog, lisnatog povrća, kao i orašaste plodove i sjemenke,a smanjite hranu sa šećerom i transmastima, koji nisu bogati hranjivim sastojcima.

Imunološkom sistemu je potrebno gorivo, pa stručnjaci savjetuju da izbjegavate dijete sa izuzetno niskim udjelom ugljikohidrata. Uz to, pijte puno vode i smanjite konzumiranje alkohola jer vam može poremetiti san.

  • Prestanite pušiti. Pušači i oni s respiratornim bolestima imaju veći rizik da se zaraze koronavirusom.

Latest Posts

Raport

spot_img