Nedavno objavljeno

LUKSEMBURG: Prva država sa besplatnim javnim prevozom

U državi sa 602,000 stanovnika svi javni prevozi su sada besplatni, ideja koja se sve više uzima u obzir na zapadu radi smanjenja zagađivanja i gužvi u saobraćaju. Luksemburg, kao najmanja država u Evropi, je uspješno primjenio ovu progresivnu ideju…

Mnogi gradovi i države poduzimaju razne mjere da smanje broj automobila na ulicama — ne bez razloga. Broj saobraćajnih nesreća, pretežno u gradovima, je na nivou na kojem nije bio ni u 30 godina. Klimatske promjene zauzimaju sve više pažnje, a privatni prevoz je veliki uzrok, kao i velikih gužvi u saobračaju kojih je više nego ikada. Čak i najveći korisnici automobila i entuzijasti se slažu da svakodnevne gužve ne odgovaraju nikome. Povećanje korištenja javnog prevoza se uveliko smatra jednim od boljih načina za smanjenje upotrebe automobila u svakodnevnici. Luksemburg je učinio prve korake, od 03.03.2020. vozovi, autobusi i ostali javni prevoz su besplatni, plan koji je Luxemburgove gužveoriginalno najavljen u martu prošle godine.

Dany Frank, glasnogovornik Ministarstva za saobraćaj i javne radove, je izjavio: „Luksemburg ima najveći broj automobila po stanovniku u Evropi, čak 670 automobila za 1000 stanovnika.“ Prema podacima EU, svaki vozač u Luksemburgu prosječno provede 30 sati u gužvama svake godine. Veliki krivac za gužve jeste veliki broj ljudi, dnevno kroz Luksemburg prođe 200,000 ljudi kao rezultat skupog života u gradu.

Luksemburgov potez nije prva pojava ove ideje, mnogi gradovi u zapadu čine slično, kao u Americi vijeće grada Kansas je već izglasalo da od 01.04.2020. godine svi autobusi budu besplatni, kao što je to tramvaj već od 2016. godine. Mnogi smatraju da su ovi potezi razlog za uspjeh grada Kansas posljednih par godina, jer pored pomenutog omogućuje ljudima sa manjim primanjima da idu na posao bezbjednije. Interesantna činjenica je da i mnogi Američki spotrski timovi nude besplatan prevoz navijačima njihovim autobusima do stadiona.

Besplatni javni prevoz ima varirajući nivo uspjeha. Kada je grad Corvallis u Americi odlučio da autobusi budu besplatni u 2011. godini, upotreba istog se povećala za 38%. U oktobru 2018. godine, Dunkirk, grad u Francuskoj, je odlučio da svi autobusi budu besplatni, te slijedeće godine se korištenje povećalo za 65% dnevno, a 125% za vikend, što je smanjilo broj automobila na ulici.

Mnogi gradovi žele da smanje upotrebu automobila, besplatan javni prevoz je idealni prvi korak. Iako je Luksemburg najmanja država u Europi njegov potez će služiti kao primjer ostalim gradovima i državama širom svijeta. Uspjeh koji je Luksemburg postigao sa ovom idejom spašava prirodu, zagađenje, smanjuje gužve i poboljšava život svakog građana.

Latest Posts

Raport

spot_img