Nedavno objavljeno

spot_img

Završio se 16. Omladinski Film Festival

Organizatori kažu kako je ovo najveće izdanje festivala te da su sretni što su osam dana bili domaćini praznika omladinskog filma u Jugoistočnoj Evropi.

Da je Sarajevo kolijevka regionalne kulture pokazuju sve manifestacije koje se odvijaju u glavnom gradu Bosne i Hercegovine. Od Kulture na ulicama, preko Sarajevo Film Festivala, pa sve do Omladinskog Film Festivala koji iz godine u godinu postaje renomirani filmski skup za mlade autore.

Tako je i bilo i ove godine na 16. Telemach Omladinskom Film Festivalu u Sarajevu, koji je po prvi put nakon trajao osam dana.

Osam dana magije

Veliki broj posjetioca je uživao svih osam dana u filmskoj magiji koja je Sarajevo učinila čarobnim.

Ni ove godine, kao ni prošlih, nije izostala posjeta velikih glumačkih imena, poput onih koje mladi gledaju u najgledanijoj Netflixovoj seriji „Elite“.  Tako je ove godine crevnim tepihom prošetala i poznata španska glumica ovdašnjih korijena Mirela Balić.

Glumica Mirela Balić i ministar kulture i sporta Vlade Kantona Sarajevo, Kenan Magoda

U toku osam festivalskih dana prikazano je 60 filmova iz 18 zemalja i to u dva zatvorena i dva otvorena kina (Raiffeisen Vils Open Air i Poli Open Air.)

Organizatori kažu kako je ovo najveće izdanje festivala te da su sretni što su osam dana bili domaćini praznika omladinskog filma u Jugoistočnoj Evropi.

Nagrade su dodijeljene u nekoliko kategorija

U kategoriji OFF Generation Features dodijeljene su tri nagrade: nagrada za najbolji film pripala je ostvarenju „Yurt“, nagrada žirija otišla je u ruke ekipe filma „Forever, Forever“, a specijalno priznanje dobio je film „Last Swim“

U kategoriji OFF Generation Shorts nagradu za najbolji kratki film dobio je palestinski film “An orange from Jaffa” reditelja Mohammeda Almughannija.

Specijalno priznanje dodijeljeno je za film „Daydreaming So vividly about our spanish holidays“, čiji je autor Christian Aviles. Specijalno prizanje dobilo je i ostvarenje „Invincible Summer“, ali i protagonist ovog filma mladi i talentovani glumac Charles Lebrun.

Najbolji regionalni film „Eat Me“ Mime Miljković (Srbija) i film Karla Gagulića „Let Them Talk“ (Hrvatska)

U kategoriji OFF Shorts nagradu za najbolji regionalni film nagređeni su filmovi „Eat Me“ Mime Miljković (Srbija) i film Karla Gagulića „Let Them Talk“ (Hrvatska).

Ranije tokom festivala nagrade su dodijeljene u još nekoliko kategorija: nagradu za najboljeg glumca u serijama dobio je Lazar Dragojević, dok je nagradu za najbolju glumicu dobila Mirela Balić, glumica u globalno popularnoj seriji „Elite“.

 Emocije na sve strane

Da je Omladinski Film Festival emocija i nešto što naš glavni grad čini još posebnijim, pokazuje i status direktora Omladinskog Film Festivala, Kenan Musića, koji vam mi prenosimo o cijelosti.

“Prvih osam festivalskih dana Telemch Omladinskog Film Festivala Sarajevo su iza nas. Jesmo li zadovoljni? Jesmo i nismo, širimo se i radimo i ima izazova i bit ćemo još bolji. Prva je godina u ovom obimu i pokazali smo da možemo, dali smo sve od sebe. Ja? – Post-festivalska anksioznost kao svake godine. Nije lako pozdraviti sve te goste, publiku i naš tim. Nije lako završiti nešto tako brzo što spremate cijelu godinu.

Stotine mladih filmskih profesionalaca i gostiju bili su ovih dana na preko 30 događanja tokom Festivala, od projekcija, muzičkih događaja, filmskog marketa do radionica i programa za mlade.

Na fotografiji je samo dio tima Festivala, fali ih još barem 10 i još 80 volontera. Sjajni su, savršeni, najbolji, spremni da preuzmu posao starih generacija i prave mnogo bolje stvari, posvećene onima koji ovdje trebaju ostati. Osmijesi gostiju festivala, topli razgovori sa publikom i Sarajevo u centru zbivanja tokom 8 dana je nešto što je isupnjenje našeg cilja.

Sabiramo utiske, sabirat ćemo ih dugo, ali ćemo veoma brzo se okrenuti i pripremi novog Festivala, čim završimo ovaj novi na Hvaru, od 10-14. septembra.

Dragi moji OFF-ovci, hvala Vam. Bez vas ništa ne bi bilo moguće. Hvala vam za svaki dan i sate i dane pripreme i nedostajat ćete mi da se gledamo po 18 sati dnevno. Volim Vas i obećavam da ću biti ja još bolji, kao što ste i Vi obećali meni i gostima i bili ste. Jedinstveni. Hvala svim dobavljačima, partnerima na strpljenju i razumijevanju te što razumijete sve. Sjajan posao ste odradili.”

Koliko je zapravo bio težak put u postavljanju samog festivala, kreiranju sadržaja i borbi da Omladinski Film Festival postane ovo što je danas, pogledajte u podcastu našeg novinara Abaz Eldara, gdje je bio gost Kenan Musić.

spot_img

Latest Posts

spot_img

Raport