spot_img

Nedavno objavljeno

Njihova godina: LANA PUDAR

Na kraju svake godine ističemo osobe koje su proteklih 12 mjeseci nadvisile domet uobičajenog te zahvaljujući svojoj kreativnosti, radu, talentu, volji i upornosti stvorile važna autorska djela i ostvarile podvige hvale vrijedne. Predstavljamo ličnosti koje 2023. mogu nazvati godinom profesionalnog uspjeha i plemenitih ostvarenja. To su: paraplivači Ismail Barlov i Ismail Zulfić, plivačica Lana Pudar, novinarka i muzikologinja Vesna Andree Zaimović, skijašica Elvedina Muzaferija, glumica Maja Salkić, produkt dizajnerica Samina Tanović, alpinista Tomislav Cvitanušić, komunikacijska ekspertica Una Bejtović, glumac Kemal Rizvanović i novinarka Nadina Maličbegović

Snimio Nikola Blagojević / Spektroom

U zemlji vječnog iščekivanja izlaska iz baraža i nade u retroaktivno objelodanjivanje poništenog penala protiv Nigerije, žene u sportu Bosne i Hercegovine najuspješnije su. I nepobitna je to činjenica uprkos nadi da će neko od nogometnih reprezentativaca u odlučujućem minutu postići gol kojim će nas izbaviti iz svih naših frustracija.
I dok čekamo nezaustavljive procese pridruživanju Evropskoj uniji, nadajući se da će biti jednako brzi kao i promocija skromnih rezultata bh. političara i političarki, Lana Pudar bila je, sa svojim pobjedama, izvor naše kolektivne radosti. Ponekad stvarajući nam iluziju da možemo biti jednako sposobni i superiorni kao što je ova prekrasna djevojka.
Lana Pudar je u 2023. godini osvojila devet evropskih i svjetskih medalja od čega pet zlatnih i po dvije srebrne i bronzane. Učestvovala je na dvanaest velikih finala, ostvarila dvije olimpijske norme za nastup na Igrama u Parizu 2024. godine te postigla šest rekorda – dva evropska juniorska rekorda, tri rekorda juniorskih prvenstava, jedan rekord svjetskih prvenstava i osvojila je pehar za najbolju plivačicu svjetskog juniorskog prvenstva. Sve ovo je stigla prije navršene osamnaeste, jer će punoljetstvo proslaviti početkom 2024. Trenutno pohađa treći razred matematičke gimnazije i razmišlja o studiju diplomatije. Sudeći po dosadašnjim rezultatima, malo je ambicija koje će kod ove zlatne Mostarke ostati nerealizovane.
Kada bi u svojim plivačkim dubinama srela zlatnu ribicu, zamolila bi je za olimpijski bazen u svom rodnom gradu.
Pretpostavljamo da je malo onih koji ne znaju da je Lana Pudar do svojih zlatnih visina stigla bez elementarnih preduslova za treninge. Novak Đoković je u djetinjstvu trenirao tenis u bazenu, ispražnjenom i napuštenom, zbog izostanka teniskog terena u njegovoj blizini. Lana bazen za plivačke treninge nije imala. Na Balkanu očigledno svako ima ono što mu ne treba za dostizanje nesvakidašnjih visina.

Gracija 441, januar 2024.

Latest Posts

spot_img

Raport

spot_img