“Televizija je možda i najljepši izazov u mojoj profesionalnoj karijeri. Iskreno, rad na televiziji bio je moja velika želja, koja mi se ostvarila igrom sudbine i uz malo sreće”, počeo je priču popularni Žare ističući da je svoj karijerni put gradio u raznim kuhinjama i u svakoj naučio nešto novo jer je imao veliku podršku tima i velikih majstora poput Alena Nikšića, Morena De Bartolija, Samira Arnautovića i drugih.
“Kada ste profesionalni kuhar, onda učenje mora biti vaša svakodnevnica, a puno je tema i tehnika o kojima morate voditi računa: obrada namirnica, skladištenje, HACCP standardi, maksimalna iskorištenost namirnica, priprema, dekoracija i slično”, poručuje.
Neki recepti nastaju i pred ulazak u studio
Proteklih pet godina radi u dinamičnom i pozitivnom okruženju koje mu, kako kaže, daje prostora da bude kreativan i da radi ono najbolje što zna. Publika, u čijim je domovima svakodnevno prisutan putem TV ekrana, s radošću prati jednostavne, ukusne i zdrave recepte, ali i male kulinarske čarolije koje im Žare otkriva.
Na pitanje je li teško osmisliti toliko različitih recepata, s obzirom na tempo snimanja, Marić navodi: “Kuhanje za mene predstavlja radost i veliki izazov. Inspiraciju pronalazim svuda, u razgovoru sa kolegama, na pijaci dok kupujem namirnice ili jednostavno baš pred ulazak u studio osmislim neki novi recept ili odlučim nekom starom receptu dati nove namirnice ili začine i promijeniti mu okus. Puno je kombinacija u kuhinji koje se uvijek mogu sprovesti u dobro jelo, a ja sam sretan kada vidim da ljudi uživaju u hrani koju sam pripremio”.
Fokus mu je na namirnicama koje svi mogu nabaviti ili ih imaju u kući jer zbog današnjeg brzog životnog tempa i nedostatka vremena publika takve recepte najviše voli i cijeni. Komplimenti, pa i kritike publike daju mu vjetar u leđa da bude inovativniji i kreativniji te da svaki dan otkriva nešto novo.
Kuhanje na seoskom domaćinstvu u prirodi
Žare privatno voli kad mu neko kuha od srca i kada se potrudi. Kaže da bi skoro svaki dan mogao jesti zelenu salatu s jogurt sosom, grah i čimbur. U budućnosti se vidi u malom seoskom domaćinstvu sa domaćim proizvodima, okružen prirodom, životinjama i ljudima koje voli.
“Dopadaju mi se talijanska i azijska kuhinja, ali ipak najviše balkanska jer u njoj imate apsolutno sve. Raznolika je, imate uticaj Mediterana, karakteristike Orijenta, evropskih klasika, istovremeno bogati smo sa divljači, riječnom ribom i voćem i povrćem. Ja volim da eksperimentišem, ali umjereno. Dakle, ne možemo uvoditi neke začine u sarmu, sogan dolmu ili mijenjati procese rada prilikom npr. pravljenja bureka. Naša kuhinja je jedna od najtežih kuhinja, zahtijeva sabur, vrijeme i puno ljubavi. Jufka puca ako ste ljuti”, navodi uz smijeh.
Iz svog opusa “Žarolija” izdvojio nam je tri brza i fina jela kojima je teško odoljeti, a kojima taj posebni šmek daju upravo “Brzo i fino” proizvodi Lactalisa BH:
Rolovana puretina
500 g purećeg fileta
100 g Dukat maslaca
2 čehna bijelog luka
Parmezan President
Suho meso
So, biber, peršin
Za sos:
200 ml “Brzo i fino” vrhnja za kuhanje
50 ml Dukat maslaca
100 g špinata
So i biber
Priprema:
Pureće meso tanko istući, začiniti i dodati smjesu od suhog mesa, parmezana, peršina i bijelog luka. Meso zarolati, složiti u tepsiju i peći 10 minuta. Na puteru dinstati špinat, dodati vrhnje i začine. Sve preliti preko gotove puretine. Servirati sa prilogom po želji.
Teleći medaljoni u sosu od gljiva
200 g telećeg mesa
100 g šampinjona
20 g maslaca
20 ml ulja
2 čehna bijelog luka
Peršin, so i biber
Senf
100 ml “Brzo i fino” vrhnja za kuhanje
100 g sira
Pecivo
2 jaja
40 ml ulja za prženje
Priprema:
Teletinu isjeći na tanke šnite i oblikovati medaljone, kratko ih prepžiti na puteru i ulju. Meso izvaditi i ostaviti na toplom. Na tavu ubaciti gljive, dodati senf, vrhnje za kuhanje te kratko prokuhati. Napraviti prženice pa na njih staviti meso, a preko preliti sos od vrhnja. Na kraju dodati sir i sve zapeći u rerni.
Kolač sa kiselim vrhnjem i jagodama
Tijesto
120 g Dukat maslaca
70 g šećera
1 kašika vanilin šećera
1 jaje
200 g brašna
1 prašak za pecivo
Prstohvat soli
Nadjev
300 ml “Brzo i fino” kiselog vrhnja
1 vanilin šećer
2 žumanjka
100 g šećer
Priprema:
Tijesto zamutiti i izliti u manju tepsiju. Peći pet minuta na 170 stepeni. Kolač izvadite i na njega složiti jagode. Umutiti kiselo vrhnje sa žumancima i šećerom, preliti preko jagoda i peći još 35 minuta. Kolač ohladiti i onda servirati.
Prijatno!
Proizvodi kompanije Lactalis BH proizvode se u mljekari u Gradačcu, od mlijeka koje se otkupljuje od 1.500 domaćih farmera. Lactalis BH poznat je po svojim brendovima Dukat i Domaće blago, ali i brendovima Président, Galbani, Alpsko mleko, Sirela, Parmalat i Lactel, koje distribuira na tržištu Bosne i Hercegovine. Više informacija o svim proizvodima kompanije Lactalis BH možete pronaći na https://lactalisbh.ba/.