POTREBNO:
1 šolja brašna,
1 kašičica šećera,
1 kašika kukuruznog brašna,
1 kašičica ulja,
1/2 kašičice mljevenog kardamoma,
3/4 šolje tople vode (možda će vam trebati i manje, u zavisnosti od brašna koje koristite),
1/2 kašičice suhog kvasca,
prstohvat šafrana,
2 šolje ulja za prženje;
za agdu:
3 kašike sirupa od hurmi
PRIPREMA: U mikser nalijte vodu i ostale sastojke. Miksajte sve dok ne dobijete izjednačenu, puterastu masu. Izlijte u posudu, prekrijte i ostavite na toplo mjesto da tijesto nadođe. Za to će vam trebati jedan sat. U duboku posudu za prženje nalijte ulje, a kada se zagrije, smanjite na srednju temperaturu. Umočite kašičicu u drugo ulje, zatim uzmite dio tijesta i drugom kašičicom ga spustite u zagrijano ulje. Tijesto u obliku malih uštipaka raspoređujte po posudi uz pomoć drvene kašike, jer će na taj način biti ravnomjerno prženo. Kada uštipci postanu svijetlosmeđi, izvadite ih iz ulja i stavite na kuhinjski papir. Prelijte ih sirupom koji volite (dobar izbor bi bio sirup od hurmi), koji treba biti zagrijan na sobnoj temperaturi. Servirajte odmah.
Luqaimat
Staro arapsko jelo kojim muslimani zaslade na početku iftara, zajedno s hurmama i vodom