Svi znamo da banane vrlo brzo sazrijevaju. Ako ih kupujete početkom sedmice i želite da traju do sljedećeg vikenda, postoji jednostavan trik koji će vam pomoći da im sačuvate svježinu.
Banane oslobađaju plin zvan etilen. Riječ je o biljnom hormonu koji uzrokuje sazrijevanje ploda. Tokom sazrijevanja etilen oslobađaju i avokado, paradajz i krompir pa ih treba držati podalje od proizvoda osjetljivih na etilen, poput luka i mrkve.
Etilen se oslobađa kroz stabljike banane. Trik kojim ćete im očuvati svježinu jest da zapravo omotate stabljike banane komadićem plastične folije. Ako plastika nije čvrsto pričvršćena, upotrijebite gumicu koju ćete svezati s vanjske strane folije, piše Eat This, Not That.
Iako se nagađalo da bi banane možda trebalo cijele omotati plastičnom folijom, Food52 napravio je eksperiment kako bi utvrdio koja metoda najduže čuva svježinu banana. Pokazalo se da proces dozrijevanja banana usporava umatanje samo stabljike.
Kad vaše banane dostignu savršen nivo zrelosti, možete ih staviti u frižider. Tako ćete dodatno dobiti na vremenu.