SASTOJCI:
• 5 šolja komadića (oko 1 cm) baguetta – po mogućnosti s dodatkom ružmarina ili bijelog luka
• 4 1/2 kašike maslinovog ulja, podijeljeno
• 5 češnjeva bijelog luka, sitno nasjeckanog
• 2 kašičice origana
• 2 kašičice koncentrata paradajza
• 1 kašičica šećera
• 1 1/2 kašičice soli
• 1/4 kašičice bibera
• 500 gr cherry paradajza
• 6 velikih jaja
• 100 gr izmrvljene fete
PRIPREMA:
Zagrijte rernu na 230 °C. U zdjeli pomiješajte komadiće hljeba s 2 kašike maslinovog ulja te posolite i pobiberite po ukusu. Namastite posudu za pečenje veličine 22 x 33 cm i ravnomjerno rasporedite pripremljeni hljeb. Ostavite sa strane.
U istoj zdjeli pomiješajte kašiku i po maslinovog ulja, protisnuti bijeli luk, origano, koncentrat paradajza, šećer, so i biber. Dodajte cherry paradajz i dobro ga obložite smjesom, pa ga rasporedite u pleh obložen papirom i prelijte preostalom mješavinom maslinovog ulja.
Stavite posudu s krutonima i pleh s paradajzom u rernu. Krutone pecite oko 10 minuta, a paradajz 20-ak odnosno dok ne postane mekan i blago zapečen. Kad je oboje gotovo, prespite paradajz preko krutona i lagano promiješajte s još 1 kašikom maslinovog ulja. Uz pomoć kašike, napravite šest plitkih udubljenja i u svako razbijte jedno jaje. Posolite i pobiberite po ukusu.
Vratite u rernu i pecite još 12 minuta ili dok jaja ne budu pečena po želji. Ostavite da se ohladi oko 5 minuta, zatim pospite izmrvljenom fetom i odmah poslužite.