Nedavno objavljeno

Ko još ne voli taj krompir? Donosimo tri genijalna recepta koja obaraju s nogu!

Uz Quick & Easy mješavine začina podignite vaša jela na viši nivo

Zasigurno još niko nije upoznao nekog ko ne voli krompir, to omiljeno i izuzetno zastupljeno povrće u jelima Bosanaca i Hercegovaca. Ova biljka prisutna je danas u kuhinjama cijelog svijeta, a načini spremanja su raznovrsni, ukus izuzetan kako god da ga spremite, pa je vjerovatno zato sveprisutna namirnica i kod nas.

U domaćoj kuhinji krompir je uobičajeni prilog glavnim jelima, najčešće mesu. Pomalo je i potcijenjen, a prati ga i (zao) glas da deblja. No ova povoljna i izgledom mnogima na prvi pogled neugledna namirnica, ima i svoju drugu stranu – osim što je više od 75% njegova sastava voda, priroda ga je podarila nizom vitamina i minerala. Zbog niskih razina natrija liječnici ga preporučuju onima koji boluju od visokog pritiska. Mogu ga jesti čak i bebe te je dio prehrane dijabetičara. I ne, krompir ne deblja – debljaju masnoće u kojima se prži. Zapravo, krompir je odlična zamjena za hljeb, tjesteninu ili rižu.

Zbog neutralnosti ukusa koji se lako obogati pravim začinima, začas postaje zvijezda stola i glavno jelo o kojemu će se dugo pričati. Vrijeme je da krompiru date šansu i u nekim nesvakidašnjim, a ukusnim receptima, a i njegovom bratiću batatu (slatkom krompiru) također. Jedno je sigurno, obrok će biti izuzetno zdrav, a dom će mirisati na domaće jelo. Kako?

Jednostavno uz mješavine začina Quick & Easy kuhajte brže i bolje, i to sve u samo pola sata. Ovi Kotányi dragulji podići će vaše obroke na viši nivo, a ako ste mislili da to nije moguće uraditi i s krompirom, varate se. Donosimo tri hit recepta koja će za samo trideset minuta učiniti da pred vama imate ukusno, svježe i domaće jelo, a slobodno vrijeme potrošite samo na sebe.

RECEPT:

Topla salata od krumpira

Kotányi recept

Sastojci za šest porcija:

  • 1 kg mladog sitnog krompira
  • 100 g slanine ili nekog drugog suhog mesa
  • 2 žličice Dijon senfa
  • 1 žlica meda
  • 2 žlice jabučnog octa
  • 50 ml maslinovog ulja
  • 1 ½ žličica Kotányi Quick&Easy mješavine začina za krompir
  • 1 žlica peršuna

Priprema:

  1. Zakuhajte lonac slane vode. Krompir operite, očistite koru od nečistoća i prepolovite. Stavite krompir u ključalu vodu i kuhajte 20 minuta.
  2. Za to vrijeme suho meso ili slaninu nasjeckajte na kockice. Ugrijte tavu, dodajte suho meso i pržite dok ne postane hrskavo, 3-5 minuta. Izvadite na ubrus kako bi se ocijedio višak masnoće.
  3. Peršun operite i sitno nasjeckajte. U zdjelici sjedinite senf, med, ocat, ulje, Quick & Easy začin za krumpir i peršun. Kuhani krompir ocijedite i prebacite u zdjelu. Prelijte ga dresingom i promiješajte. Posipajte prženom slaninom ili suhim mesom, te poslužite.

RECEPT:

Rösti od batata s hren-vrhnje umakom i salatom od špinata, parmezana i oraha

Kotányi recept

Sastojci za četiri porcije:

Salata:

  • 200 g baby špinata
  • 30 g listića parmezana
  • 50 g oraha, krupno sjeckanih
  • 30 ml maslinovog ulja
  • Sok pola limuna
  • 1/2 žličice senfa
  • 1/4 žličice soli
  • Prstohvat Kotányi crnog papra

Priprema:

  1. Batat ogulite, operite i naribajte na ribež. Ocijedite ga pomoću krpe ili gaze i prebacite u zdjelu. Naribajte luk i dodajte ga u zdjelu s batatom. Ubacite jaja i krušne mrvice te začinite Kotányi Quick & Easy mješavinom začina za krompir, dobro promiješajte.
  2. Zagrijte tavu na srednje jakoj vatri. Dodajte 2-3 žlice ulja te žlicu smjese od batata. Lagano pritisnite smjesu kako bi dobili oblik pljeskavice. Pecite 4-6 röstija u turi, ovisno o veličini tave. Nakon 4 minute okrenite rösti i pecite još 4 minute. Ponovite s ostatkom smjese. Pečene röstije vadite na pladanj obložen papirnatim ubrusom.
  3. Dok se röstiji peku pripremite umak i salatu. Sjedinite sve sastojke za umak u zdjelici. Za salatu operite baby špinat i prebacite u zdjelu. U staklenku dodajte ulje, sok limuna, senf, sol i papar, zatvorite staklenku i protresite. Dodajte parmezan i orahe u zdjelicu sa špinatom te prelijte pripremljenim dresingom.
  4. Poslužite pečene röstije uz pripremljeni umak i salatu.

RECEPT:

Španjolska tortilja / Omlet s krumpirom

Kotányi recept

Sastojci:

Priprema

  1. Operite, ogulite i tanko narežite krompir. Luk nasjeckajte na polumjesece. Zagrijte maslinovo ulje u tavi, ubacite krompir i luk te pržite 3-5 minuta. Dodajte 50 ml vrele vode i nastavite pirjati 5 minuta uz povremeno miješanje. Dodajte 100 ml vode i nastavite pirati 7 minuta.
  2. Za to vrijeme u zdjeli umutite jaja i sol. Kad je krompir omekanio, u tavu ulijte jaja, promiješajte i poklopite. Smanjite vatru na srednje jaku i pecite 5 minuta.
  3. Maknite tavu s vatre i pažljivo špatulom odlijepite dno tortilje, preokrenite je na plitki ravni tanjur i vratite nazad u tavu tako da je sada dolje strana koja je bila gore. Pecite još 5 minuta, maknite s vatre i poslužite uz vrhnje i zelenu salatu.

Ostale besplatne recepte za jela gotova u svega 30 minuta preuzmite na linku: https://www.kotanyi.com/hr/quick-easy/.

Latest Posts

Raport