Prvo, evo nekoliko korisnih informacija koje vas mogu voditi ka tome da odaberete ovo jelo za nedjeljni ili ručak tokom sedmice: jedna porcija kelja zadovoljava više od 100 odsto dnevnih potreba za vitaminom C, više od 200 odsto potreba za vitaminom A, i neverovatnih 700 odsto potreba za vitaminom K.
Tikva je, opet, toliko puna nutrijenata da se može koristiti u terapiji. “Studije su potvrdile značajnu ulogu tikve u liječenju i liječenju dijabetesa, raka, poremećaja jetre, kardiovaskularnih bolesti i depresije”, kažu istraživanja. A grah? Bijeli grah je, prvo, dobar za zube. Ima moćna antibakterijska svojstva i poboljšava zdravlje usne šupljine. Usto, grah ima blagodati za kardiovaskularni sistem i sprečava razvoj bolesti. E sad evo recepta koji će pokriti sve ovo:
POTREBNO:
1 sitno narezan luk,
2 protisnuta režnja bijelog luka,
2 stabljike celera narezane na sitne kockice,
900 g krompira,
3 šolje butternut tikve narezane na kockice,
2 šolje kelja narezanog na trakice,
2 konzerve bijelog graha od 400 g,
1 kašika maslinovog ulja,
1 kašičica majčine dušice,
6 šolja vode,
3 kašičice koncentrata paradajza,
2 kašike aleve paprike,
po kašičica soli i bibera
PRIPREMA: Na maslinovom ulju pirjajte luk i bijeli luk 2-3 minute dok ne zamirišu. Dodajte celer i tikvu te kuhajte uz povremeno miješanje 5 minuta. Posolite, dodajte papriku i kuhajte 10 minuta uz povremeno miješanje. Kada tikva dobije lijepu boju i dobro zamiriše, dodajte vodu, grah i krompir pa pustite da kuha 10-15 minuta dok krompir ne omekša. Dodajte koncentrat paradajza, majčinu dušicu, kelj, so i biber pa pustite da lagano kuha dok se okusi ne sjedine – oko 10 minuta.