SASTOJCI:
• 800 grama junetine bez kosti, narezane na kockice
• 3 kašike maslinovog ulja
• 2 srednje glavice luka, narezane na kockice
• 6 režnjeva bijelog luka, narezanih i nasjeckanih
• 2 kašike balzamičnog octa
• kašika i po koncentrata paradajza
• 1/4 šolje višenamjenskog brašna
• 2 šolje suhog crnog vina
• 2 šolje bogatog goveđeg temeljca
• 2 šolje vode
• 4 lista lovora
• biber
• šaka nasjeckane svježe majčine dušice
• 2 mrkve
• 500 grama mladog krompira, oguljenog i prepolovljenog
• svježi peršun za ukrašavanje
PRIPREMA:
Meso posolite i pobiberite, pa pecite s obje strane na maslinovom ulju oko 5 minuta. Kako biste ga dobro ispekli, nemojte pretrpati šerpu i pustite da meso dobije lijepu smeđu koricu prije okretanja.
Kad izvadite meso, u šerpu stavite luk, bijeli luk i balzamički ocat. Miješajte drvenom kuhačom i stružite smeđe komadiće s dna posude, oko 5 minuta. Dodajte koncentrat paradajza i kuhajte još minutu.
Ubacite meso i pospite brašnom. Minutu-dvije miješajte dok se brašno ne otopi, a zatim dodajte vino, goveđi temeljac, vodu, lovor i majčinu dušicu. Promiješajte da se svi smeđi komadići oslobode s dna posude i pustite da provrije. Poklopite, smanjite vatru i kuhajte najmanje 2 sata, povremeno provjeravajući da meso ne zagori.
Nakon 2 sata dodajte mrkvu i krompir. Poklopite i kuhajte oko 30 minuta dok se povrće ne skuha, umak ne zgusne, a meso omekša. Po potrebi začinite.