spot_img

Nedavno objavljeno

NEMRUT: Izlazak sunca uz monumentalne skulpture

Vrh planine Nemrut jedno je od najljepših mjesta u Turskoj za posmatranje izlaska i zalaska sunca, odakle se pruža panoramski pogled na prostrane ravnice i rijeku Eufrat. Ono što ovu veličanstvenu planinu visoku 2.150 metara čini još neobičnijom su spomenici Kraljevstva Komagena – visoke statue od krečnjačkih blokova koje tamo stoje dva milenijuma. Podigao ih je Antioh Teos I (69-36 p.n.e.), kralj koji se uspješno borio protiv Rimskog carstva i tražio besmrtnost, ove skulpture su od davnina ispiracija za legende. Danas, među najpopularnijim rutama za avanturiste, Nemrut, misteriozni vrh Adıyamana, nikada ne prestaje očaravati posjetioce.

 Magično nasljeđe drevnog svijeta

Planina Nemrut, ugašeni vulkan visok 2.150 metara, uvrštena je na UNESCO-ovu listu svjetske baštine 1987. godine. Smještena u okrugu Kâhta u Adıyamanu, jugoistočnoj anadolijskoj provinciji Turske koja je kroz historiju bila dom brojnim civilizacijama i kulturama. Sa svojih vrhova pruža zadivljujuće poglede na Malatyu i Adıyaman. Putovanje do Nemruta odiše čarolijom, a kada stignete na vrh, pred vama se otvara očaravajuća scena. Ogromne skulpture, visoke od osam do deset metara, izrađene su od blokova krečnjaka, neke teške i do devet tona. Starosti oko dvije hiljade godina, ove statue podigao je Antioh unutar svog grobnog svetišta, raspoređene su širom područja iznad njegove grobne komore. Kao projekat drevnog svijeta neuporedivog u obimu i složenosti dizajna, ovi kolosalni kameni spomenici predstavljaju počast Antiohu, izražavajući zahvalnost bogovima i njegovim precima, uključujući njegovog oca proijeklom Perzijca i majku Grkinju.

Na putu do vrha planine Nemrut posjetitelje dočekuju skulpture raspoređene u tri grupe: istočnu, sjevernu i zapadnu. Dok sjeverni tumulus nije u potpunosti završen, očuvane su terase na istoku i zapadu. Na istočnoj terasi nalaze se Galerija bogova, Galerija predaka i oltar. Istovremeno, centralnu grupu skulptura čini pet božanstava koja predstavljaju panteon njegovog novouspostavljenog religijskog kulta, spoj njegovog porijekla. Lav i orao stoje sa obe strane ovih figura, štiteći ih. Lav, kralj životinja, simbolizira zemaljsku moć, dok orao, vjesnik bogova, predstavlja nebesku moć. Skoro identično su raspoređene skulpture na zapadnoj terasi. Dok su prijestolja na istočnoj terasi netaknuta, glave kipova na zapadnoj terasi su bolje očuvane. Na ovoj terasi se nalazi i kip Antioha I, kralja Komagene, statue raznih božanstava, posebno Zevsa, i reljefne stele perzijskih kraljeva. Iako natpisi govore da se ovdje nalazi i Antiohov grob, kraljev grob još nije pronađen. Na zapadnoj terasi planine Nemrut nalaze se reljefne stele makedonskih kraljeva iz kraljevstva Komagena, kao i reljef horoskopskog znaka lava, za koji se vjeruje da je najstariji astrološki kalendar na svijetu.

Savršeno iskustvo: Izlazak i zalazak sunca

Ovaj vrh je jedno od najljepših mjesta na planeti i jedinstvena lokacija za posmatranje zadivljujućih izlazaka i zalazaka sunca. Svake godine, tokom najljepših sati dana, desetine hiljada posjetilaca se penje na vrh kako bi posmatrali preplitanje zlatnih, grimiznih i plavih nijansi na beskonačnom horizontu. Imajte na umu da bez obzira na godišnje doba, na vrhu planine Nemrut često bude prohladno pri izlasku i zalasku sunca pa se preporučuje nošenje tople odjeće.

Još iz Adıyamana…

Posjeta planini Nemrut predstavlja jedno od najjedinstvenijih iskustava u životu, ali Adıyaman također obiluje drugim čarima. Jedinstveno prirodno i kulturno naslijeđe ovaj region čini izuzetnom turističkom destinacijom. Među historijskim lokalitetima u ovom području su Karakuš Tumulus, Cendere Most i antički grad Arsameja. Drugi značajni lokaliteti su tvrđava Gerger na zapadnoj obali rijeke Eufrat i antički grad Perre, jedan od pet glavnih gradova Kraljevstva Komagene, koji se nalazi na sjeverno od centra grada Adıyaman. Zbog svoje posebne kulinarske kulture, Adıyaman je jedna od najtraženijih gastronomskih destinacija u Turskoj.

Latest Posts

Raport

spot_img