spot_img

Nedavno objavljeno

Da li stvarno postoji veza između boravka na kiši i prehlade?

Prehlade su posljedica virusa, a ne kiše. Međutim, ako duže vremena stojite na hladnoći a mokri ste, to bi moglo oslabiti vaš imunitet i povećati vjerovatnost da ćete se prehladiti

Prehlade se događaju zbog virusa, a ne zbog kiše. Ali studija iz 2022. pokazala je da hladnoća – odnosno snižavanje tjelesne temperature – može negativno uticati na naš imunološki sistem, zbog čega postoji veća vjerovatnoća da ćemo se zaraziti virusima prehlade.

Prema tome, iako vas kiša zapravo ne može prehladiti, hladnoća koju osjećate jer mokri boravite vani duže vrijeme može oslabiti vaš imunološki sistem i povećati vjerovatnost da ćete se prehladiti ako dođete u kontakt s određenim virusima.

Više od 200 virusa uzrokuje prehladu. Ovi zarazni virusi mogu se prenijeti zrakom i bliskim fizičkim kontaktom. Prehlada se također može proširiti kada osoba dotakne usta, oči ili nos rukama nakon što je došla u kontakt s klicama.

Mogućnost da se prehladite možete smanjiti ukoliko često perete ruke, ne dijelite hranu, pića i kućanske potrepštine s ljudima koji su prehlađeni, izbjegavate nepotrebno dodirivanje očiju i usta, uravnoteženo se hranite, redovno vježbate i dovoljno spavate.

Latest Posts

Raport

spot_img