Nedavno objavljeno

Rizik od migrena se značajno povećava zbog jednog specifičnog faktora

Faktori poput glasne muzike, svijetlih ekrana, jakih parfema i intenzivnog svjetla već su poznati kao potencijalni okidači migrena. Oni koji pate od migrena znaju koliko je važno otkriti uzrok ovih intenzivnih bolova.

Nova studija naglašava da kada doživimo migrenu, važno je da otkrijemo njen uzrok.

Istraživanje je obuhvatilo skoro 500 ljudi u dobi od sedam do 84 godine, pri čemu su 61 odsto učesnika bile žene.

Tokom dvonedeljnog istraživanja, učesnici su nosili posebne uređaje koji su mjerili aktivnost tokom spavanja, dok su istovremeno vodili digitalne dnevnike energetskih skokova, stresa, anksioznosti i opšteg raspoloženja.

Prema istraživanju, loš kvalitet sna povećava rizik od jutarnjih migrena za 22 posto. Takođe istraženo je da niska energija tokom prethodnog dana povećava rizik od migrena za 16 posto, piše mindbodygreen.com

Međutim, interesantno je napomenuti da loš san i niska energija nisu uticali na povećanje rizika od popodnevnih glavobolja.

Umjesto toga, stresan dan sa visokim nivoom energije povećao je rizik od migrena kasnije tokom dana za 17 odsto ljudi.

Ovi rezultati sugerišu da vrijeme kada se javlja migrena može pružiti trag o njenom osnovnom uzroku.

Važno je napomenuti da ovo istraživanje nije pronašlo vezu između anksioznosti, depresije i rizika od migrena među učesnicima. Ipak, to ne isključuje mogućnost da problemi sa mentalnim zdravljem mogu doprinijeti glavoboljama, ali u ovoj konkretnoj grupi učesnika to nije bilo zapaženo.

Zaključak istraživanja naglašava važnost fokusa na kvalitetan san bez obzira na to jesmo li skloni migrenama ili ne. Dugotrajan i kvalitetan noćni odmor ključni su za optimalno funkcionisanje mozga.

Latest Posts

spot_img

Raport

spot_img