spot_img

Nedavno objavljeno

Da li se mačke zaista pare u februaru?

Unatoč uvriježenom mišljenju, mačke se ne pare isključivo u februaru. Parenje mačaka može se događati tokom cijele godine, a to ovisi o različitim faktorima, kao što su svjetlo, temperatura, dostupnost hrane i hormonske promjene.

Mačke su poliestrične, što znači da ulaze u estrus (vrijeme kada su spremne za parenje) tijekom cijele godine, s intervalima između estrusa. To znači da se estrus može pojaviti više puta godišnje, a svaki estrus može trajati nekoliko dana.

Mit o februaru

Mit o mačkama i februaru, koji tvrdi da su mačke posebno aktivne i raspoložene za parenje tokom tog mjeseca, nije utemeljen na znanstvenim činjenicama i vjerojatno je rezultat raznih povijesnih i kulturnih uvjerenja na koje su ljudi pokušali objasniti ponašanje mačaka.

Naime, sezona parenja kod mačaka često može biti intenzivnija kako se bliži proljeće i ljeto zbog povećanja svjetla i topline. Tokom tog razdoblja, mačke češće ulaze u estrus i aktivnije traže partnere.

Važno je napomenuti da je sterilizacija ili kastracija mačaka uobičajena praksa kod kućnih ljubimaca kako bi se spriječila nepotrebna reprodukcija i kontrolirala populacija mačaka. Ako ne planirate uzgajati mačke ili imate kućnog ljubimca, razmislite o sterilizaciji ili kastraciji kako biste spriječili neželjeno razmnožavanje.

Mačke i sterilizacija

Mačka se može sterilizirati u dobi od šest mjeseci pa nadalje i neosnovana je priča da mora imati bar jedno leglo. Sterilizacija je hirurški zahvat pri kojemu se odstranjuju jajnici, pa životinja nema više nagon za parenjem. Operacija se obavlja pod narkozom tako da je bezbolna, oporavak je relativno brz (1-2 dana) i sve je to rutinski zahvat.

Mačak se kastrira u dobi od 9 mjeseci, zahvat se obavlja pod narkozom, vrlo je jednostavan i oporavak je vrlo brz. Odstranjuju se testisi i nakon toga mačak postaje privrženiji i više ne obilježava teren.

Pročitajte i koliko mačke trebaju biti fizički aktivne:

Mace i fizička aktivnost – Gracija

Latest Posts

Raport

spot_img