spot_img

Nedavno objavljeno

Ne samo sapun i voda

Umivanje je najprirodniji jutarnji gest. Ukoliko se umijemo na ispravan način, efekti će se vidjeti sve do večeri

Kako bismo čišćenje lica transformirali u jedan istinski tretman potrebno se pridržavati nekih pravila, prilagođenih specifičnim problemima.

 Akne

Mnogi vjeruju da je masnu kožu potrebno često i energično čistiti. Greška: ispravna strategija je očistiti i smiriti kožu specifičnim proizvodom, ne pristiskajući je pretjerano. Ukoliko se ne pridržavamo tog pravila, dodatno stimuliramo lojne žlijezde. Lice je potrebno čistiti dvaput dnevno sredstvom za masnu kožu i koristiti tonik za zatvaranje pora. Ukoliko proizvodi sadrže salicilnu kiselinu izbjegavati područje oko očiju, kako ne bi došlo do iritacije.

Savjet više Nikada ne koristiti hladnu vodu očekujući da će smiriti upaljene akne i zatvoriti pore. Na taj način ne dolazi do rastvaranja masnoće i sredstva za čišćenje, a postoji i opasnost od začepljavanja pora i stvaranja novih akni.

Crvenilo ili kuperoza

Osobe čija se koža lica lako upali zbog kuperoze moraju koristiti sredstva za čišćenje sa supstancama koje sprječavaju navalu krvi u lice (djeluju na sužavanje kapilara). Kapilari nastoje ostati prošireni i teško se stežu, tako su uvijek vidljivi, naročito na obrazima. Kako se crvenilo ne bi pogoršalo, lice ne treba čistiti povlačenjem vate po licu, nego laganim masiranjem vrhovima prstiju. Odaberite sredstva koja se ne ispiraju i izbjegnite dodatni stres za kožu.

Savjet više Umjesto tonika, lice poprskajte termalnom vodom. Idealna je zbog minerala koji će ublažiti iritaciju i poboljšati cirkulaciju.

Razdoblje menopauze

Oko pedesete godine starosti, zbog pada količine estrogena, koža postaje manje elastična i bez sjaja. Za čišćenje treba upotrebljavati kremaste proizvode i kožu lagano masirati gore-dole. Na taj način reaktivira se cirkulacija i pospješuje eliminiranje toksina. Višak treba odstraniti vlažnom spužvicom, zatim vrhovima prstiju nanijeti bezalkoholni tonik.

Savjet više Navečer, kad god je moguće, lice očistiti barem dva sata prije odlaska na spavanje. Koža će imati dovoljno vremena za oporavak i reoksigenaciju, i bit će sposobna da apsorbira aktivne supstance iz noćne kreme koju, međutim, treba staviti neposredno pred spavanje.

JUTARNJE ČIŠĆENJE Koža je veoma aktivna tokom noći, stvara značajnu količinu sebuma i toksina, zato je izuzetno važno i njeno jutarnje čišćenje

Na otvorenom

Ukoliko najviše vremena provodite na otvorenom, pređite bijelom maramicom preko lica i vidjet ćete koliko je važno navečer ga dobro očistiti. Sitna prašina, nečistoće i mikroorganizmi prijanjaju za lice, miješajući se s izlučenom masnoćom. Mogu prodrijeti i dublje, izazivajući iritaciju ili alergiju.

Savjet više Za dubinsko čišćenje lica korisno je upotrijebiti meku četkicu od prirodnih vlakana koju treba skvasiti i na nju nanijeti malo sredstva za čišćenje na uljnoj bazi. Lice se masira tri-četiri minute, laganim kružnim pokretima i zatim ispere mlakom vodom. Prednost ove metode je što se odlično očiste svi pregibi i odstrani i najmanja čestica nečistoće.

Imate 60 godina

Mlijeko i tonik za lice mogu ublažiti djelovanje godina, jer ne služe samo za čišćenje lica nego i za pojačanu aktivnost svih naknadnih tretmana. Posebno tonik ostaje na koži i ima dosta vremena za djelovanje, zato je veoma važno nakon mlijeka za čišćenje na lice nanijeti tonik. Uvijek to treba činiti štipkanjem lica vrhovima prstiju, kako bi se stimulirala cirkulacija i poboljšala oksigenacija ćelija.

Savjet više Jednom sedmično potrebno je pariti lice, radi se o idealnom tretmanu dubinskog čišćenja kože, ali i stimuliranju cirkulacije. Ovaj postupak treba izbjegavati u slučaju kuperoze.

Osjećate zatezanje poslije umivanja

Ako je vaša koža osjetljiva i lako gubi vlažnost, nemojte koristiti sredstva koja se ispiraju. Voda iz česme sadrži previše kamenca, iritira kožu, pogotovo ako dođe u kontakt sa sredstvom alkalne pH. Posljedica je pretjerano isušivanje kože i eventualni poremećaj bakterijske flore. Ne koristite vatu za nanošenje mlijeka za čišćenje, uvijek to činite prstima.

Savjet više Ako koristite tečni i puder u prahu, umjesto mlijeka i tonika upotrijebite posebnu tekućinu za osjetljivu kožu, prilagođenu i području oko očiju.

Sjajan nos

Takozvana T-zona: čelo, nos i brada, najbogatija je masnim žlijezdama. U bilo kom uzrastu ovaj dio lica može izgledati masniji i sjajniji. Za čišćenje treba upotrebljavati gel, jer za razliku od drugih formula sadrži minimalnu koncentraciju alkohola, koji pretjerano isušuje kožu. Nanosi se masiranjem vrhovima prstiju, posebno insistirajući na masnim, nečistim dijelovima, te pažljivo ispira vodom. Kao tonik može se koristiti ružina vodica.

Savjet više Bijela glina regulira stvaranje masnoće i snabdijeva kožu svim potrebnim mineralima. Pomiješati kašičicu gline s malo vode, nanijeti na T-zonu te isprati nakon 15 minuta.

Svakodnevno šminkanje

Upotreba velike količine šminke, korištenje tečnog pudera, ruža i maskare, podrazumijeva jedan korak više: kao prvo, korištenje specifičnog sredstva za skidanje šminke s očiju i usana. Obično se radi o uljanim proizvodima, jer se pigmenti boje najbolje uklanjaju masnim supstancama. Nakon čega, naravno, slijedi mlijeko kako bi se otklonili ostaci tečnog pudera.

Savjet više Masirati lice kremom ili mlijekom najmanje pet minuta, proizvod treba ima dovoljno vremena da rastvori tečni puder. Treba ga nanositi na cijelo lice, uključujući obrve i korijen kose, zone na kojima se lako talože prašina i ostaci šminke.

Latest Posts

Raport

spot_img