spot_img

Nedavno objavljeno

Navike koje negativno utiču na san

Postoji mnogo stvari koje možete da uradite svakodnevno za bolji san u toku noći, ali šta je sa stvarima koje ne bi trebalo da radite?

Evo šta kažu stručnjaci:

Gledanje u ekran

Ovo možda nije iznenađenje, ali je ipak vrijedno pomena, “skrolovanje” kroz društvene mreže, pa čak i gledanje televizije prije spavanja može uticati na vaš cirkadijalni ritam i proizvodnju melatonina, zbog spektra plave svjetlosti koju ekrani emituju. Ako imate problema da zaspite, savjetuje se da isključite svoje uređaje 60 do 90 minuta prije spavanja. Umjesto toga, razmislite o čitanju knjige.

Imate kasnu večeru

Govoreći o cirkadijalnim ritmovima, oni zaista vole rutine, tako da je najbolje večerati u otprilike isto vrijeme svake večeri. Odlučite se prije za ranije obroke nego kasnije. Pokazalo se ne samo da jedenje kasno uveče utiče na metaboličko zdravlje, već istraživanja otkrivaju da to takođe može uticati na to koliko dugo zapravo možete da spavate. Ako jedete večeru u isto vrijeme svakog dana, sa najmanje nekoliko sati za varenje prije spavanja, vaš unutrašnji sat će napredovati. Ako ipak morate da posegnete za užinom kasno uveče, odlučite se za nešto lagano što sadrži zdravu dozu magnezijuma koji podržava spavanje, piše Mind Body Green.

Toplota

Da li ste znali da postoji optimalna temperatura za održavanje spavaće sobe za kvalitetan san? Naša telesna temperatura prirodno malo pada kada se pripremamo za spavanje, tako da topla spavaća soba nije idealna. Izloženost toploti povećava budnost i smanjuje spavanje sa sporim talasima i brzim pokretima očiju. Prema holističkom psihijatru i stručnjaku za spavanje Elen Vore, idealno je da spavaća soba ima oko 20 stepeni.

Odlaganje vremena za spavanje

Svi imamo te dane kada odlažemo odlazak u krevet kako bismo pogledali jednu epizodu serije više ili još malo gledali u telefon. Ali ovaj poriv može dovesti do velikog umora tokom vremena, objasnio je psihijatar i stručnjak za spavanje, dr Niši Bopal za pomenuti magazin. Odlaganje odlaska na spavanje povezano je sa opštim izveštajima o nedovoljnom spavanju iznad i izvan demografije i samoregulacije.

Kasni trening

Biti aktivan i redovno vježbati je važno, ali kada je u pitanju san, vježbanje prije spavanja može imati neke neželjene posljedice. Ako vježbate u roku od tri sata prije odlaska u krevet, zapravo se zagrijavate i činite sebe previše toplim kako biste brzo zaspali.

Ležite prije nego što ste zapravo spremni za spavanje

I na kraju, ali ne i najmanje važno, važno je da odete u krevet samo kada ste zapravo spremni da zaspite. Kada ležite i gledate seriju, film ili pelistavate vijesti,  svom umu i tijelu potvrđujete da krevet nije samo za spavanje.

Latest Posts

Raport

spot_img