Nedavno objavljeno

Pileća krilca s medom, bijelim lukom i susamom

POTREBNO:
Za pileća krilca:
1 kg pilećih krilaca (otprilike 24 komada),
1/4 šolje brašna,
morska so i biber po ukusu,
maslinovo ulje u spreju;
za umak:
1/2 šolje meda,
1/3 šolje umaka od soje,
4 režnja bijelog luka (pasirana),
2 kašike naribanog đumbira,
1 kašika kukuruznog škroba,
1/2 kašičice tucane paprike;
za ukrašavanje:
1 kašika sjemenki susama
PRIPREMA: Papirnatim ubrusom dobro osušite pileća krilca. Stavite ih u zdjelu zajedno s brašnom, morskom soli i biberom. Pomiješajte svako krilce dok se u potpunosti ne prekrije smjesom od brašna. Zatim ih prebacite u pleh obložen folijom ili papirom za pečenje. Ovisno o tome koliko su krilca velika, možda će vam trebati više plehova. Poprskajte ih uljem i pecite 30 minuta u prethodno zagrijanoj rerni na 220 ̊C. Nakon 30 minuta, okrenite ih i pecite još 20 minuta.
Dok se krilca peku, pripremite umak tako da sve sastojke stavite u manju tavu. Zagrijte smjesu na srednje jakoj vatri te miješajte 6-7 minuta, dok se umak ne zgusne.
Kad je gotovo, ostavite sa strane dok se krilca ispeku. Nakon 20 minuta uključite brojler na 2 minute kako bi krilca dobila savršenu smeđu boju, pritom pazeći da ne izgore! Kada su krilca gotova, izvadite ih iz rerne i dobro ih premažite umakom. Na kraju po želji pospite susamom.

Latest Posts

spot_img

Raport

spot_img