Nedavno objavljeno

Trening i ishrana za žene starije od 50 godina

Nakon pedesete morate ozbiljno shvatiti sebe i svoje tijelo

Nakon pedesete, briga o zdravlju postaje složenija, a svoje izazove nosi i menopauza. No, ostati fit i u dobroj formi ne bi trebalo biti teško.

Evo kako živite:

Imate više vremena za sebe i za svoje potrebe. Vjerovatno postoji puno stvari u kojima uživate i želite se zabaviti. Radit ćete još mnogo godina i nadamo se da ste na poziciji u kojoj uživate. Možda ste iz menopauze izašli s novom energijom.

Evo kako trenirate:

Odvojite vrijeme da saznate da li vam novi trening odgovara ili ne. Imajte na umu da se vaša mišićna masa smanjuje i da vam je zato potreban trening snage više nego ikad. Slobodno potražite pomoć ličnog trenera kako biste pronašli vježbe koje vam odgovaraju.

Što ste stariji, to se više morate usredotočiti na funkcionalni trening poput ležanja na podu, puzanja, penjanja preko prepreka. Također, vježbajte ravnotežu, na primjer, počnite da veslate na dasci ili se bavite brdskim biciklizmom. Joga je vrlo dobra za pokretljivost, ali ne zaboravite skakati i odskakati, jer to pomaže protiv osteoporoze.

Ovako biste trebale jesti:

Pomozite tijelu da se opskrbi dobrim proteinima. Zeleno povrće, orašasti plodovi i grahorice bogati su magnezijem, koji je dobar protiv osteoporoze.

Najčešće zamke:

Lako je skrasiti se i zaustaviti izazove. Čak i ako ne volite traku za trčanje, možete biti aktivni. Nemojte misliti da je trening snage namijenjen samo mlađim osobama: Što ste stariji, to je važniji.

Latest Posts

Raport

spot_img