POTREBNO:
400 g šparoga,
1 prasa,
1 manja glavica crvenog luka,
1 drška celera,
1 l pileće supe (ili od povrća),
so,
biber,
maslinovo ulje;
za prilog: 4 jaja,
4 kriške prepečenog hljeba
PRIPREMA: Narežite sitno luk, celer i prasu, i propržite na maslinovom ulju na sasvim laganoj vatri. Šparogama otkinite vrhove i ostavite ih za kasnije, a ostatak nasjeckajte na veće komade pa dodajte povrću i zalijte supom. Kuhajte sve poklopljeno 20 minuta, a zatim izmiksajte u blenderu. Vratite supu opet na vatru, posolite i pobiberite po ukusu, dodajte vrhove šparoga pa kuhajte dok vrhovi ne odmekšaju. U međuvremenu prepecite hljeb u tosteru. Za poširana jaja, stavite vodu da prokuha u široj posudi. Kad voda provrije, razbijte jaja direktno u vodu i kuhajte oko 2 minute. Izvadite jaja rupičastom kašikom na tanjir, posolite ih i pobiberite. Kad je supa kuhana, raspodijelite je u tanjire ili zdjelice, dodajte u svaki tanjir krišku hljeba i jedno jaje, pospite s malo maslinovog ulja.