spot_img

Nedavno objavljeno

GRACIJA I NARODNO POZORIŠTE SARAJEVO: Donatorsko veče za žene Palestine

Nemamo ovog decembra novogodišnju Gracijinu zabavu, umjesto toga će 22. 12. biti upriličena Donatorska večer za žene Palestine, koju organizujemo zajedno sa Narodnim pozorištem Sarajevo. I time, a svim srcem se nadamo da ćete nas podržati, konkretizujemo naše dugogodišnje medijsko djelovanje – pomoći i ukazati na probleme onih koji su najugroženiji

Napisala Mersiha Drinjaković

Kao da situacija u medijima globalno nije dovoljno komplikovana, kao da situacija u bh. medijima nije i previše komplikovana, kao da situacija u printanim medijima u BiH nije već strašno komplikovana. U takvoj atmosferi i razumijevanju svijeta današnjice odlučili smo da još malo sebi u redakciji zakomplikujemo medijsko djelovanje.
Zašto ovakav uvod? Zato što prvi put Gracija na naslovnici donosi jednu globalnu geopolitičku temu, istina kroz prizmu koja nam je dosta poznata i proteklih skoro 19 godina: stajanje na stranu onih koji stradaju (u bilo kom kontekstu). I zato što, po prvi put, radimo eksperiment sa naslovnicom koja je kreirana uz pomoć vještačke inteligencije. Uz realan rizik da budemo neshvaćeni, a želimo predstaviti stradanje djece u ogromnom broju. I to kroz simbolični lik djeteta, jer stvarnu djecu odnosno njihove fotografije nikako ne želimo upotrijebiti da ne kažemo zloupotrijebiti. A i ovakva naslovnica sa jednim jedinim pitanjem “Zašto!?” trebala bi biti sama sebi dovoljna da je se shvati onako kako treba: Da je ubijanje djece zločin!

Otvorena vrata

Medijsko djelovanje ovog izdanja Gracije je okrenuto mahom stradanjima u Gazi, kroz različite poglede i autore. I pritom smo imali najiskreniju namjeru da vas kroz ovaj broj magazina uvedemo u naš poseban poduhvat: donatorsku večer za žene Palestine. Kako se približavao kraj godine naše dileme postale su trileme, trebali smo prionuti na posao organizacije naše prednovogodišnje zabave, ali sve smo nekako radili tromo, bez volje. I onda je našoj drugarici Eni Maglić, poslovnoj partnerici koja nam često pomaže sinula ideja: „A što ne organizujete donatorsku večer za Palestinu?“. I sve je opet imalo smisla. I odjednom smo imali i volje i energije za sve što taj poduhvat predstavlja. I vrata su se počela otvarati: prvo ona Narodnog pozorišta Sarajevo, čiji je direktor, reditelj Dino Mustafić, prihvatio ideju da bude suorganizator, bez trena razmišljanja. Pa naši poslovni prijatelji koji su nudili i organizacionu, i kapacitetsku i finansijsku podršku, pa studio Kaftan čije su se dizajnerice Emina Hodžić-Adilović i Nermina Hodžić prihvatile ideju da kreiraju poklone za naše prijatelje projekta donatorske večeri – simbol inspirisan Palestinom. Uključili smo i faktore rizika, svjesni da ulazimo na platformu u kojoj možemo biti identificirani kao, pa šta ja znam, ne baš dobrodošli partneri u kontekstu globalnih brendova, ali vjerujemo kako sebi tako i njima da ćemo znati i da će znati prepoznati put koji smo odabrali za djelovanje – humana misija pomoći ženama Palestine koje su (iz našeg ugla magazina za savremenu ženu koji godinama staje uz bok onih koji trpe diskriminaciju, nasilje, predrasude… i daje im glas i platformu na kojoj će biti vidljivi) trenutno, nakon djece, najveće žrtve na svijetu. I da će njima i njihovoj djeci svaka podrška puno značiti. I da će naša mala pomoć iz Sarajeva, iz grada koji je trpio ratne strahote, u kojem su također ubijani djeca i žene tokom devedesetih, biti prepoznata kao solidarnost s patnjama žena i djece u Gazi, kao i solidarnost sa bolom izraelskih žena i djece koji je prethodio “premijeri novog genocida“ nad Palestincima. I to je naša ideja vodilja. U nastavku ću biti konkretnija, sa informacijama koje svima vama koji ovo čitate mogu dobro doći da pomognete kroz različite kanale, uključujući i ovaj naš – Donatorsku večer 22.decembra u Narodnom pozorištu Sarajevo.
Svi oni koji žele da prisustvuju Donatorskoj večeri moći će to učiniti uplatom donacije u iznosu od 50 KM za pomoć ženama Palestine i time osigurati svoje mjesto u Narodnom pozorištu Sarajevo. Računi na koje uplaćujete objavit ćemo blagovremeno na našoj web stranici i društvenim platformama.


Pomozi.ba

Platforma na kojoj je moguće djelovati je i ona putem humanitarne organizacije Pomozi.ba. U funkciju je stavljen broj 17006, pozivom donirate 2 KM, a usto donacije su moguće i klikom na opciju “Doniraj odmah”, uplatama putem PayPala i žiro računa. Za korisnike BBI, Union i Asa banke, omogućena je i donacija putem KVIKO aplikacije, uz obavezno naglašavanje svrhe uplate.

UNFPA

Čelnica UN-ovog Populacijskog fonda (UNFPA) Natalia Kanem kaže kako se očekuje da će 5.500 trudnih žena roditi u Gazi idućeg mjeseca. “Svakoga dana otprilike 180 žena rađa pod groznim uvjetima, dok je budućnost njihove novorođenčadi neizvjesna”, rekla je Kanem, dodavši da je UNFPA zabrinut za oko 7.000 žena koje su rodile u proteklim sedmicama i nemaju pristup zaštiti, vodi, hrani ni adekvatne sanitarne uvjete. Na stranicama UNFP-a možete pronaći detalje o tome kako donirati upravo za potrebe žena i novorođenčadi.

Latest Posts

Raport

spot_img