Nedavno objavljeno

Općina Centar donirala 10.000 KM za humanitarnu pomoć Gazi

Načelnik Općine Centar Srđan Mandić ugostio je danas direktora predstavništva međunarodne humanitarne organizacije „Islamic Relief Bosna i Hercegovina“ Emira Čiču i uručio mu zaključak o dodjeli finansijskih sredstava u iznosu od 10.000 KM iz tekuće rezerve budžeta Općine Centar za humanitarnu pomoć stradalim stanovnicima Gaze.

Naime, međunarodna humanitarna organizacija „Islamic Relief Bosna i Hercegovina“ pokrenula je humanitarnu akciju prikupljanja pomoći za nastradale u Gazi – Palestini, a jedna od adresa na koju su poslali svoj apel je i Općina Centar.

–Svi ljudi, a posebno mi koji smo preživjeli strahote rata tokom višegodišnje opsade našeg grada i stradanja nedužnih civila, moramo razumjeti patnje stanovnika Gaze i ostalih dijelova Palestine koji se suočavaju sa najtežom humanitarnom krizom do sada. Koristim priliku da pozovem i druge institucije, ali i sve građane da se u skladu sa mogućnostima pridruže humanitarnoj akciji i pokažu solidarnost kako bi pomogli u ublažavanju patnji nedužnih stanovnika Gaze i drugih dijelova Palestine. Općina Centar će i dalje pomagati i učestvovati u humanitarnim akcijama, poručio je Mandić tokom današnjeg sastanka.

Nadležna Služba za finansije Općine Centar će odobrena sredstva prebaciti na račun Humanitarne organizacije „Islamic Reliefworldwide“ Sarajevo, koji će putem svojih terenskih ispostava u Gazi pokušati dopremiti neophodnu pomoć za ugrožene civile.

Direktor Čiča se zahvalio na ovoj pomoći Općine Centar koja se uvijek odazivala na humanitarne akcije.

Cilj i misija ovog udruženja je ublažavanje nedaća siromašnih, pomoć i podrška stanovništvu pogođenom posljedicama prirodnih katastrofa, rata i svih drugih oblika destrukcija koje imaju negativan uticaj na društvo. Danas ova organizacija djeluje u više od 45 zemalja svijeta. U ovoj godini smo putem naših predstavništava u svijetu uspjeli prikupiti 25 miliona pomoći za Gazu. Obratili smo se i drugim institucijama sa ovakvim apelom za pomoć stanovništvu Gaze, ali nažalost odziv nije velik, kazao je Čiča.

Međunarodna humanitarna organizacija „Islamic Reliefworldwide“ je osnovana 1984. godine u Birminghamu u Engleskoj, kao prva i najveća islamska međunarodna organizacija u svijetu. U Bosni i Hercegovini djeluje od 1992. godine, a u Gazi od 1997. godine, gdje imaju urede koji direktno pružaju pomoć ugroženom stanovništvu.

Današnjem prijemu prisustvovale su i pomoćnica načelnika za boračko-invalidsku i socijalnu zaštitu Amra Hašimbegović Vučković, kao i saradnice iz pomenute službe.

Latest Posts

spot_img

Raport

spot_img