spot_img

Nedavno objavljeno

EuroVelo & Cycling Tourism konferencija 2023: Svijet biciklizma u Izmiru

Sve je spremno za početak EuroVelo & Cycling Tourism konferencije 2023. koja će između 11. i 13. oktobra ove godine biti održana u turskom Izmiru. Očekuje se da će ovaj najvažniji međunarodni skup cikloturizma, kao platforma za razmjenu informacija o biciklističkim mrežama i biciklističkom turističkom okruženju, prezentovati najnovija infrastrukturna kretanja u biciklističkoj industriji današnjice.

Ove godine, evropski biciklističko-turistički stručnjaci dolaze u Izmir koji se ističe svojim veličanstvenim drevnim mjestima, izvanrednim prirodnim pejzažima, prekrasnoj obali i brojnim biciklističkim rutama. Izmir se, kao prvi turski grad domaćin, nalazi na EuroVelo 8 – Mediteranskoj ruti koja počinje u španskoj Andaluziji, povezuje mediteransku obalu Francuske, Italije i Balkanskog poluostrva sa turskom rutom koja uključuje Dikili, Bergama, Aliağa, Foça, İzmir, Balıklıova, Alaçatı, Çeşme, Sığacık and Selçuk. Na dijelu izmirskog EuroVela 8, ruta spaja dva kultna lokaliteta UNESCO-ve baštine (Efes i Bergama).

Konferencija u Izmiru organizuje se pod pokroviteljstvom Ministarstva kulture i turizma Republike Turske, Turske agencije za promociju i razvoj turizma (TGA) i Evropske biciklističke federacije (ECF) uz lokalnu saradnju sa Gradom Izmirom. Svi učesnici će iskusiti usluge certificiranih „bike friendly“ izmirskih hotela u kojima će biti smješteni.

Baština „na dva točka“

S fokusom na razvoj i budućnost održivog biciklističkog turizma, konferencija okuplja sve segmente cikloturizma, uključujući stručnjake za cikloturizam, predstavnike međunarodnih biciklističkih udruženja, operatere biciklističkih tura, predstavnike univerziteta i akademske zajednice, turizma i vlasti, te predstavnike smještajnog sektora i javnog prijevoza. Tema ovogodišnje konferencije glasi: „Biciklizam: Nova perspektiva naslijeđa, a fokusirana je na panele, dijaloge i razmjenu informacija o budućnosti biciklističkog turizma i načinima doživljavanja, očuvanja i promocije baštine „na dva točka“.

Više novih i boljih staza

Najutjecajniji govornici okupit će se u grandioznom „Swissotel Büyük Efesu“. Svoja iskustva iz svijeta biciklizma podijelit će ugledni novinar Alex Crevar te Pınar Pinzuti, organizator „Fancy Women Bike Ride“ i direktor sajmova biciklističkog turizma za kompaniju „Italy Bikenomist“. Na plenarnoj sesiji  „Postavljanje biciklističkog turizma na političko mjesto“, dr Elif Balcı Fisunoğlu, vršilac dužnosti generalnog direktora Turske agencije za promociju i razvoj turizma (TGA), Jill Warren, izvršna direktorica Evropske federacije biciklista (ECF) i Michael Cramer, bivši zastupnik u Evropskom parlamentu podijelit će svoje poglede na temu kako biciklistički turizam mora biti uvršten na politički dnevni red na nacionalnom i međunarodnom nivou s većom posvećenošću i odlučnošću nego ikada prije. Na ovom panelu će se govoriti o politici biciklističkog turizma, s fokusom na razvoj i održivost cikloturizma.

„Biciklistički proizvodi koji promovišu baštinu: Lekcije iz Evrope” je sesija koja će donijeti nekoliko najboljih evropskih praksi o otkrivanju kulturne historije na dva točka dok će se na sesiji „Biciklom u prirodu: Između upotrebe i zaštite“ govoriti o tome kako biciklistička infrastruktura omogućava pristup prirodnim područjima bez dodatnog pritiska na biodiverzitet i ekosisteme, uključujući primjere iz različitih zemalja.

Sesija “Marketinške strategije za privlačenje novih (i više) biciklista” raspravljat će o tome kako marketinški alati mogu pomoći da biciklizam postane dio svačijeg života. Sesija “Alati za komunikaciju biciklizma i naslijeđa” govorit će o tome kako različiti mediji, poput vodiča, TV emisija, igrica i aplikacija, mogu povezati biciklističku praksu s promocijom baštine i pozvati korisnike da istraže destinaciju biciklom, sa primjerima iz Evrope. „Usluge prilagođene biciklizmu: Kako poboljšati pristup lokalitetima baštine?“ i sesija „Mreže biciklističkih ruta: Veza između ruralnog i urbanog naslijeđa“ nude uvid u uspješne mreže biciklističkih ruta u pristupu glavnim atrakcijama destinacije te odgovore kako planirati mrežu biciklističkih ruta. Posljednjeg dana konferencije EuroVelo i biciklističkog turizma 2023., učesnici će posjetiti mjesta duž EuroVelo 8 – Mediteranske rute gdje će se uvjeriti u biciklističku infrastrukturu, projekte i usluge Izmira.

O EuroVelu

EuroVelo je pionirska međunarodna biciklistička mreža koja povezuje evropski kontinent kombinujući 17 prepoznatljivih biciklističkih ruta. Mreža kojom upravlja Evropska biciklistička federacija (ECF), motiviše turiste i lokalno stanovništvo da putuju biciklom i održavaju ekološke i održive životne kriterije. EuroVelo na svojim rutama njeguje biciklistički turizam u gradovima i doprinosi biciklističkoj infrastrukturi, biciklističkom prijevozu i kulturi. Turska, zemlja popularna za biciklistički turizam i poznata po svojim rutama, učestvuje na Mediteranskoj ruti sa svojih 500 živopisnih kilometara. Zemlja nudi jedinstven potencijal za biciklistički turizam zbog svog prepoznatljivog geografskog položaja i historijskih zdanja. Rute su kreirane za posjetioce koji biciklom žele istražiti kulturno naslijeđe i netaknutu prirodu. Egzotične alternative evropskom šumskom rutom Turske kreirane su  za cestovne bicikliste i to u Istanbulu, potom rutom Köyceğiz – Ortaca – Dalaman u Mugli, rutom Likijski put – Maden Beach u Kemeru u Antaliji kao i Dolinom golubova – Göreme Muzej na otvorenoj ruti koja kombinuje prekrasne prirodne ljepote Kapadokije sa jednim od najvažnijih historijskih centara regije.

Latest Posts

Raport

spot_img