spot_img

Nedavno objavljeno

Znamo li uživati u životu?

"Hygge" svodi na iskonsku potrebu za uživanjem u svakom danu i toliko potrebni bijeg od stresa

 

Napisala Mersiha Drinjaković

Često postavljamo uobičajena (i kurtoazna) pitanja ljudima oko sebe, a rijetko, baš rijetko pitamo nešto što bi nas odvelo dalje od “small talks”. Kao naprimjer: “Jesi li sretna?”, “Šta očekuješ od života?”, “Da li ti je sad lijepo?”. Ne znam, možda bi i svijet bio bolji da postavljamo ova brižna pitanja i dajemo iskrene odgovore. I da tu iskrenost onda pretvorimo u djela – napravimo sebi ugodan prostor za život.

Evo, recimo, ja (ovaj mi je ugao najbliži i najautentičniji) – dio radnog vremena provodim kod kuće, jer sam tako organizirala život u vrijeme pandemije i, uz male promjene, puno zadataka mogu obaviti a da ne napuštam dom. Naravno, nije ovo nikakvo pravilo – moj posao je takav da ničim ne možete zamijeniti interakciju s ljudima uživo.

Sad u ovim zrelim godinama (znate – ono kad konačno znamo šta hoćemo a šta nećemo) stvarno, ali stvarno volim ugodnu kućnu atmosferu, bila ona radna ili paradna. Volim svjetlost lampi (bezbroj ih je po kući) – tako je nastala i interna šala koja kaže da “treba uzeti godišnji odmor dok pogasiš sve lampe pred odlazak na spavanje”.

Nije to samo svjelost, to je način na koji vam se stvari oko vas poredaju a da proizvedu pravi ugođaj, bilo da kuckam tekst za kompjuterom ili gledam omiljenu seriju. Čula sam jednom za “Hygge” – e sad mogu ja ovdje redati definicije i značenja – od toga da je to specifičan stil uživanja u životu, do onog jednostavnog – da znači udobnost, ali zapravo se “Hygge” svodi na iskonsku potrebu za uživanjem u svakom danu i toliko potrebni bijeg od stresa.

Kako je divno kad se nakon svih užurbanih ritmova dana opuštam “tamo gdje sve po mom”. Kad se sklupčam na sofi i umjesto mobitela uzmem knjigu, onu koja me dugo čekala nehajno odložena na stolicu da je pročitam. Evo, gledam kako je suština ‘hyggea’ razmaziti sebe i živjeti hedonistički. Eto, tome težim, učim, napredujem polako da čuvam sebe i sitnice poput uređenja doma po mom ukusu su te koje me čine sretnom (kao što me ispunjava posao u kojem malim koracima činim razliku u društvu).

Još malo o sitnicama: ritual ispijanja jutarnje kafe koji ne bih dala ni za šta – početak novog dana koji obećava i koji može biti jedan od najboljih u životu ako mu damo priliku. I nekako moram imati red i smirenost u domu – jer bar tu mogu imati kakvu takvu kontrolu, i to djeluje utješno i imam osjećaj pravog utočišta od svih nedaća vanjskog svijeta. Tu se pozabavite organizacijom prostora i uklonite stvari koje ne koristite svaki dan. Tu će vam dobro doći razne korpe koje su se meni pokazale kao super rješenje za odlaganje dekica i časopisa.

Ako su Danci smislili “Hygge”, mislim se, nema potrebe za izmišljanjem tople vode – samo prepisati životnu filozofiju i predati joj se a za više inspiracije posjetite JYSK i njihovu kolekciju noviteta za hladnije dane pred nama.

Latest Posts

Raport

spot_img