Žiri Takmičarskog programa – dokumentarni film 29. Sarajevo Film Festivala

spot_img

Programska menadžerica u Chicken and Egg Pictures Iva Dimitrova, umjetnički direktor Festivala dokumentarnog filma CPH:Dox Niklas Engstrom i reditelj i producent Péter Kerekes članovi su žirija Takmičarskog programa – dokumentarni film 29. Sarajevo Film Festivala.

Iva Dimitrova

Programska menadžerica u Chicken and Egg Pictures

(SAD)

Iva Dimitrova je programska menadžerica u Chicken & Egg Pictures, finansijskoj organizaciji sa sjedištem u SAD-u koja pruža kreativnu i finansijsku podršku globalnoj zajednici autorica i nebinarnih autora dokumentarnih filmova. Dimitrova nadzire aktivnosti prijave, selekcije i evaluacije za sve programe i grantove. Fokusirana je na iterativno poboljšanje internih procesa kako bi se osigurala transparentna, pravedna i afirmativna iskustva za filmske autorice i autore na svim ključnim tačkama kontakta sa organizacijom.

Niklas Engstrom

Umjetnički direktor Festivala dokumentanog filma CPH:DOX

(Danska)

Niklas Engstrom je umjetnički direktor Festivala dokumentarnog filma CPH:DOX. Rođen je 1979. u Kopenhagenu, Danska, diplomirao je političke nauke i filmske i medijske studije, oboje na Univerzitetu u Kopenhagenu. Godine 2003. sa Tine Fischer pokrenuo je Festival dokumentarnog filma CPH:DOX, koji se danas svrstava među najvažnije festivale dokumentarnog filma u svijetu. Na festivalu je radio kao saradnik selektora od prvog izdanja 2003. godine i kao glavni selektor od 2008. godine. Za voditelja programa imenovan je 2015. godine.

Péter Kerekes

Reditelj, producent

(Slovačka)

Péter Kerekes (1973, Košice, Slovačka) je filmski reditelj, producent i profesor. Režirao je i producirao filmove 107 MOTHERS (2021), VELVET TERRORISTS (2013), COOKING HISTORY (2009) i 66 SEASONS (2003). Kerekes je, također, producirao dokumentarni omnibus OKUPACIJA 1968 (2018), koji mapira okupaciju Čehoslovačke iz perspektive 5 reditelja koji dolaze iz 5 različitih zemalja (Evdokia Moskvina, Linda Dombrovszky, Magdalena Szymkow, Elisa Marie Scheidt i Stephan Komandarev). Kao koproducent učestvovao je u raznim projektima, među kojima su KRHKO SJEĆANJE (2022) Ihora Ivanka, UHVAĆEN U MREŽU (2020) Víta Klusáka i Barbore Chalupove te VJETAR, dokumentarni triler (2019) Michała Bielawskog. Kerekes predaje na Akademiji scenskih umjetnosti u Bratislavi i na DocNomads – združenim master studijima u Budimpešti.

29. Sarajevo Film Festival bit će održan od 11. do 18. augusta 2023.

Možda vas zanima

Stay Connected

108,954LikesLikes
4,889SljedbeniciPratite

Nedavno objavljeno