Nedavno objavljeno

Omiljeno sarajevsko šetalište Dariva osvježeno i uljepšano u volonterskoj akciji: L’Oréal Citizen Day – dan kada pomažemo drugima

Zaposlenici kompanije L'Oréal uljepšali su i osvježili omiljeno sarajevsko šetalište Dariva što će posebno razveseliti Sarajlije, poklonike zdravog života, mnogobrojne turiste, ali i raznoliki i iznimno bogati ptičiji svijet koji nadomak grada u bujnoj vegetaciji obitava, ali i uveseljava sve namjerne i slučajne šetače.

Volonterska akcija održana 6. jula 2023. rezultat je dugogodišnje globalne inicijative zaposlenika L’Oréala pod nazivom Citizen Day. Ovogodišnja inicijativa djelatnika bila je da u saradnji sa Kantonalnom javnom ustanovom za zaštićena područja, na Darivi, obezbijedi kućice i hranu za ptice, kao i da osvježi postojeći drveni mobilijar koji služi mnogobrojnim posjetiocima za odmor i predah.

Volonteri su svojim znanjem, vještinama i dobrom voljom prije svega, dali svoj doprinos u jednom od zaštićenih područja koja se nalaze u blizini grada Sarajeva. Volonterski tim kompanije pomogao je u uljepšavanju i farbanju postojećeg vanjskog mobilijara koristeći nove i svježe ekološke boje i postavio drvene kućice za ptice duž šetnice i pored rijeke u skladu sa njihovim potrebama i zaštitom okoliša.

“Uspješno preduzeće ne mjeri se samo njegovim poslovnim učinkom, već i pozitivnim društvenim uticajem koje stvara u svom okruženju. Posljednjih četrnaest godina zaposlenici L’Oréala imaju priliku da budu društveno odgovorni i da pomognu mnogim institucijama, udrugama i drugim organizacijama u njihovom predanom radu u očuvanju okoliša i unapređenju društva“, rekla je Irena Šarić Dombaj, članica uprave i direktorica korporativnih komunikacija u L’Oréal Adria-Balkan regiji.

Kantonalna javna ustanova za zaštićena područja u svom kurikulumu ima nekolicinu zaštićenih područja u okolini Sarajeva, među njima i Darivu. Zaštićena područja su posebno ranjiva područja i potrebno ih je s velikom pažnjom, predanošću i ljubavlju tretirati. Ta su područja uvijek među najatraktivnijim i najljepšim, sa raznolikom šumskom populacijom, kao i bogatom vegetacijom koja krije u svojoj nutrini mnoge endemske vrste, bilo da je riječ o životinjskom ili biljnom svijetu.

„Postavljanje kućica za ptice i nabavka prihrane omogućiti će ovoj skupini organizama zaštitu od predatora, prije svega, njihovih mladih, a zatim u zimskim mjesecima i hranu koji će ih održati u životu.Ovakav društveno odgovoran projekat garant je da postoji svijest kod ljudi o važnosti zaštite i očuvanja vrijednih staništa i vrsta,“, rekla je Denisa Dedić, stručna savjetnica za bioraznolikost i održivi razvoj, ispred Kantonalne javne ustanove za zaštićena područja.

Na izradi kućica i osmišljavanju postavke u saradnji sa L’Oréalom radio je Amir Hadžić, zaposlenik Javne ustanove, ali i pasionirani proizvođač drvenih kućica za ptice.

Zaštićeni pejzaž Dariva/Bentbaša najmlađe je zaštićeno prirodno područje u Kantonu Sarajevo. Ovo područje radi svoje bogate geologije, hidrologije, pedologije iznjedrilo je i bogat biodiverzitet.Bogatstvo biljnog i životinjskog svijeta je glavni razlog zaštite. Između ostalih vrsta bogatstvo ptičijeg svijeta indikator je da su voda kao i ostali ekosistemi stabilni i biološki i ekološki očuvani.

Latest Posts

Raport