spot_img

Nedavno objavljeno

“Ne šuti, reaguj!”

Udruženje za društvena istraživanja Global Analitika realizira projekat pod nazivom “Nasilje nije ljubav!”, uz finansijsku podršku Ekumenske inicijative žena.

Fenomen nasilja u partnerskim vezama tek je u posljednjih nekoliko desetljeća u svijetu prepoznat kao istaknuti društveni i javnozdravstveni problem. Danas se dosta govori o nasilju u porodici, ali se jako malo spominje nasilje koje se dešava u intimnim i partnerskim vezama mladih, a koje predstavlja nasilje počinjeno od strane partnera, bez obzira na to da li je riječ o partneru sa kojim je osoba u formalnoj ili neformalnoj vezi.

Ono što igra najveću ulogu  kada je u pitanju  nasilje u partnerskim vezama, jeste činjenica da nasilje počinje već u prvim vezama koje se ostvaruju u ranoj adolescenciji. Mladi u adolescentnim godinama stupaju u emotivne i intimne veze i u tom periodu formiraju svoj seksualni identitet, preispituju romantične i rodne uloge i definišu sliku o sebi.

Kroz projektne ciljeve želimo pridonijeti osvještavanju i educiranju javnosti o tome kako prepoznati, djelovati i spriječiti oblike nasilja nad ženama i djevojkama/djevojčicama u partnerskim vezama, bilo da je riječ o početničkim adolescentskim/srednjoškolskim vezama, zrelim vezama, vanbračnim ili bračnim zajednicama.

Jedna od aktivnosti projekta jeste i organizacija trodnevne edukacije u Sarajevu pod nazivom „Ne šuti, reaguj!“ za 30 mladih iz različitih dijelova BiH. Edukacija će se održavati 14. – 16. juna u Hub Homeworku u Sarajevu.

Edukatori i gosti predavači su odabrani u skladu sa svojom ekspertizom, dugogodišnjim radom sa mladima i njihovim vještinama da uspješno prenesu svoje znanje i iskustvo na mlade. Predavači su iz različitih relevantnih oblasti, a govoriti će o vrlo važnim temama kao što je nasilje u partnerskim odnosima, kako prepoznati isto, kako reagovati i zaštitit se, kome se obratiti za pomoć itd.

Realizacijom edukacije za mlade omogućiti ćemo direktni doprinos mladih ovoj temi, kroz educirane radionice podizanja svijesti o nasilju nad ženama u partnerskim vezama kroz različite istinite priča i iskustva žena, uključujući preventivne pristupe.

Prijaviti se možete do 13. juna a prijave možete poslati na e-mail: amina.globalanalitika@gmail.com

Latest Posts

Raport

spot_img