Nedavno objavljeno

Azra Osmančević izabrana za lidericu godine u Švedskoj – Glavna švedska organizacija za liderstvo “Ledarna” svake godine odaje počast ženama – lidericama

Ove sedmice je glavna Švedska organizacija lidera budućnosti “Lideri” (Ledarna) imenovala po 17. put ženskog lidera budućnosti za 2023. godinu. U izboru je učestvovalo 75 žena između 20 i 35 godina koje rade kao menadžerice ili liderice, a ocjenjuju se na osnovu njihovih liderskih vještina, rezultata i potencijala.

Ovogodišnja dobitnica ovog velikog priznanja je Azra Osmančević, menadžerica za razvoj poslovanja u Viaplay Grupi i suosnivačica Justica, koji svima, bez obzira na prihode i porijeklo, želi omogućiti pristup pravnim savjetima.

“Osjećam se počastvovanom!”, rekla je Azra Osmančević. “Ne samo zato što je to nagrada koja nagrađuje snažno liderstvo već i zbog konteksta koji naglašava važnost različitosti i uključenosti na našim radnim mjestima. Mislim da se dijelom radi o tome što imam širok spektar iskustava, a dijelom jer sam izuzetno orijentisana na rezultate, a istovremeno stavljam ljude u fokus. Sve u svemu, ovo vjerovatno čini da se moje liderstvo malo više ističe.”

A žiri ju je ovako opisao: “Kao menadžerica fokusira se na međuljudske odnose i usuđuje se osporiti prevladavajuću sliku uspješnog vodstva. Ona vodi složene projekte i promoviše različitost i jednakost iza i ispred kamere. Osim što je najveći nordijski striming servis lansirala u svijet, ona je također suosnivačica digitalne pravne tehnološke kompanije koja zakon čini dostupnim javnosti. Takođe je pokrenula mentorski program za osnaživanje mladih žena. Ona je cijenjena govornica, ne libi se objasniti kompleksne probleme inesebično dijeli svoje znanje.”

Na pitanje koga želi da inspiriše svojim načinom rukovođenja, Azra Osmančević kaže: “Nadam se da moja karijera i rukovođenje znače da je više žena, posebno žena imigrantskog porijekla, dobilo osjećaj da pripadaju svim prostorima u kojima se donose važne odluke. Takođe se nadam da mogu inspirisati sadašnje lidere da jedni drugima pomognu da liderstvo ponovo postane humanije i održivije, tako da poslovni rezultati idu ruku pod ruku sa izgradnjom i njegovanjem odnosa među zaposlenima. Od lidera se zahtijeva da budu primjer kada je u pitanju pokazivanje i hrabrosti i ranjivosti.”

Na pitanje švedskih novinara koje bi ohrabrujuće riječi željela poslati mladim ženama koje žele postati liderice,

odgovara: “Svako vodstvo počinje snažnim samovođenjem. Što prije investirajte u uspostavljanje samopoštovanja i izgradnju samopouzdanja – povrat te investicije je neuporediv i pomoći će vam doživotno, bez obzira da li želite da postanete lider ili ne. Otvorite prava vrata i hrabro idite za svojom strašću.”

 

 

Latest Posts

Raport

spot_img