Nedavno objavljeno

Salata od žitarica, trešanja i graška

POTREBNO:
1 3/4 šolje vode (podijeljene),
1/2 šolje nekuhanog bulgura (ispranog i ocijeđenog),
1/2 šolje nekuhane kvinoje (isprane i ocijeđene),
3 kašike ekstra djevičanskog maslinovog ulja,
2 kašike bijelog balzamičnog sirćeta,
3/4 kašičice morske soli,
1/2 kašičice svježe mljevenog crnog bibera,
šolja i po trešanja (bez košpica i prepolovljenih),
1 1/2 šolje mahuna graška šećerca (očišćenih od vlakana i narezanih),
1/2 šolje tanko narezanog crvenog luka,
1/4 šolje nasjeckane svježe metvice,
oko 220 gr skuhane smeđe riže,
pola šolje kozjeg sira (izmrvljenog)
PRIPREMA: U manju šerpu ulijte 1 šolju vode i kad provrije dodajte bulgur. Smanjite vatru, poklopite i kuhajte 10 minuta, dok bulgur ne upije tečnost. Kad je gotovo, ostavite da odstoji 5 minuta. Kašikom stavite bulgur na pleh obložen papirom za pečenje.
Kvinoju i preostale 3/4 šolje vode zakuhajte u maloj šerpi na srednje jakoj temperaturi. Kad provrije, smanjite, poklopite i kuhajte na laganoj vatri 12 minuta, ili dok se tečnost ne upije. Dodajte kvinoju bulguru na lim za pečenje i ohladite na sobnu temperaturu.
Stavite ulje, sirće, so i biber u malu posudu i promiješajte pjenjačom. Pomiješajte mješavinu kvinoje i bulgura, trešnje, grašak, luk, metvicu i rižu u velikoj zdjeli. Dodajte mješavinu ulja i pospite kozjim sirom.

Latest Posts

Raport

spot_img