NaslovnicaVOLIMO ŽIVOTINJEPozitivna obuka za pse – osnova jake veze između vlasnika i ljubimca

Pozitivna obuka za pse – osnova jake veze između vlasnika i ljubimca

Ako ste ikada imali psa, sigurno znate šta znači prava odanost i bezuvjetna ljubav! Ali, sigurni smo da znate da imati psa nije samo zabava, već i velika obaveza koja uključuje i obuku koja pomaže harmoničnom životu cijele porodice

Ljubitelji pasa koji nisu imali ljubimca najčešće zamišljaju ovo iskustvo idealnim: maštaju kako sa svojim novim najboljim prijateljem lijepo šetaju, kako ih pas sluša, hoda uz nogu, zna da čeka na komandu, donese lopticu kada je bacimo, ne dira ono što mu ne dozvolimo…
Realnost zaista može biti takva, ali samo ako vlasnik nauči “jezik” svog psa i obuči ga koristeći pozitivne asocijacije i nagrade. A ako ne razumiju jedan drugog, situacija, nažalost, može biti tužnija i za psa i za vlasnika.
Dogs Trust baš zato u cijelosti finansira svoju Školu za pse, koja je pravo mjesto da bez troška iz svog džepa naučite kako da vas pas sluša sa zadovoljstvom i tako izgradite jaku vezu s njim, tako da ga nikada, ali baš nikada, ne poželite napustiti!
Mentalna stimulacija psa jednako je važna kao i fizička vježba
Vlasnici pasa najčešće su svjesni potreba za očuvanjem fizičkog zdravlja svojih ljubimaca, pa svoje pse redovno vode u šetnju i na veterinarske preglede. Ali, jeste li znali da sama fizička vježba zapravo psa može još više razbuditi, a da će ga vježbanje inteligencije učiniti zadovoljnijim i umornijim?
Zašto je razvijanje i vježbanje inteligencije pasa važno i za pse i za njihove vlasnike?
Prije svega, dovoljna količina vježbe kroz igru i nagrađivanje i poticanje rješavanja izazova adekvatnih za svakog psa definitivno će psa opustiti i smanjiti mu nivo stresa, ali će, naravno, ojačati i njihovu snalažljivost, inteligenciju i samopouzdanje, pa i spretnost i sposobnost traganja. Dodatno, mentalni izazovi su odličan način da smanjite dosadu kod vašeg psa u trenucima kada mu se ne možete posvetiti u potpunosti zbog drugih obaveza. Ovo je posebno bitno za vlasnika, jer ove aktivnosti mogu ponuditi mogućnost produženog animiranja psa kada ga ostavljamo samog kod kuće. Sve ovo je značajno i za zajednicu jer adekvatno mentalno stimulisani psi rjeđe ispoljavaju neželjena ponašanja.


Šta vlasnici mogu učiniti da svom ljubimcu ponude dodatni mentalni izazov? 
Mada postoje brojne igračke namijenjene baš za ovu svrhu, rad na razvijanju inteligencije vašeg psa, uz malo kreativnosti, ne mora značiti i dodatni trošak. Postoji mnogo različitih načina da psu obogatite okruženje u kojem se nalazi kroz svakodnevnu igru i kreiranje izazova koristeći sva njegova čula.
Redovne šetnje možete pretvoriti u interaktivne tako što ćete psu usput davati zadatke uz omiljene igračke ili kroz sakrivanje hrane za kojom će pas tragati.
Kada ste kod kuće, umjesto da psu date cijeli obrok odjednom, raspodijelite ga na manje porcije i koristite za nagrađivanje prilikom obuke i igre. U toku dana, hranu također možete ponuditi na razne, zanimljivije načine nego inače, npr. koristeći zdjele za produženo hranjenje, igračke koje ispuštanju hranu, ili gumene igračke koje se mogu unaprijed napuniti hranom i zalediti. Budite kreativni, ali budite pažljivi i uvijek koristite materijale koji su sigurni za psa.
Ko se sve može prijaviti za obuku u Školi za pse?  
Obuka je potrebna svakom psu i važna za dobrobit psa, vlasnika i zajednice, tako da se svi mogu prijaviti. Međutim, psi, kao i mi, najbolje uče kada su još mladi, pa se ova obuka posebno preporučuje vlasnicima koji su tek nabavili psa. Tako će se pas odmalena naučiti lijepom ponašanju i povezivati ga s nečim prijatnim za njega, jer mi u Školi za pse koristimo najefikasniju metodu – samo pozitivnu motivaciju i nikada kažnjavanje. Jedini uslov da biste krenuli na obuku je da je vaš pas primio vakcine protiv zaraznih bolesti jer je tako zaštićen i on i njegovi drugari s kojima će pohađati časove.
Škola za pse vam sada može posvetiti i individualnu pažnju kroz 1:1 časove ako je potrebno raditi na korigovanju određenog ponašanja, a svakako pratite i prilike za webinare koji će vam pomoći da vašeg psa uvijek dobro razumijete i da vas on sluša sa zadovoljstvom.
Saznajte više, pogledajte serijal o obuci pasa i prijavite se tako što ćete popunite prijavni obrazac na našoj web stranici www.dogstrust.ba.
Gdje sve u BiH postoji Škola za pse?
Zbog ograničenih kapaciteta, Škola za pse ima samo jednu trajnu lokaciju, Semizovac bb, ali kako bismo pomogli što više vlasnika i pasa diljem zemlje, Škola za pse svake godine ima dva gostovanja u regijama većih gradova u trajanju od pet sedmica koliko traje prosječni ciklus obuke. Za sada su to Banja Luka, Mostar i Tuzla.
Prvo gostovanje ove godine je u Banjoj Luci, i to od 8. maja do 10. juna, a prijave su otvorene od 1. aprila do 1. maja. Pratite nas za više informacija! Školu za pse je do sada uspješno završilo preko 1500 vlasnika i njihovih krznenih prijatelja. Prijavite se i vi!

Gracija 432, april 2023.

Možda vas zanima

Nedavno objavljeno

spot_img