POTREBNO:
1 šolja dobro oprane kvinoje,
1/2 kašičice soli,
2 kašičice svježeg limunovog soka,
1 isjeckano česno bijelog luka,
1/2 šolje maslinovog ulja,
crni biber,
1 veći krastavac isjeckan na komadiće,
1 stabljika cherry paradajza, prepolovljenog,
2/3 šolje isjeckanog peršuna,
1/2 šolje isjeckane mente,
2 isjeckana mlada luka
PRIPREMA: U dublju tavu stavite kvinoju, 1/2 kašičice soli i 1 1/4 šolje vode i ostavite dok ne proključa. Smanjite, poklopite i u narednih 10 minuta povremeno miješajte, sve dok kvinoja ne postane mekana. Sklonite sa vatre i ostavite da stoji u poklopljenoj posudi 5 minuta. Protresite viljuškom. U međuvremenu, napravite dresing tako što ćete pomiješati limunov sok i bijeli luk u manjoj posudi. Postepeno sipajte maslinovo ulje, biber i so. Kvinoju rasporedite po velikom papiru za pečenje i ostavite da se ohladi. Zatim je prebacite u veliku posudu i pomiješajte sa 1/4 šolje dresinga. Dodajte krastavac, paradajz, začinsko bilje i mladi luk u posudu sa kvinojom, te sve dobro promiješajte. So i biber dodajte po želji.