Nedavno objavljeno

Gradonačelnica Sarajeva ugostila mališane iz vrtića i poklonila im godišnju pretplatu na Lepetit.app aplikaciju

Nakon što je dobila saglasnost za provođenje tromjesečne studije učinkovitosti sadržaja u svim predškolskim ustanovama na području Kantona Sarajevo, aplikacija Lepetit.app, jedinstvena aplikacija sa audio pričama za djecu, danas je predstavljena i odgajateljima iz privatnih i javnih vrtića u Sarajevu.

Gradonačelnica Sarajeva Benjamina Karić odlučila je da pokloni odgajateljima iz svih vrtića besplatnu godišnju pretplatu na ovu aplikaciju, a tim povodom ugostila ih je u sarajevskoj Vijećnici. Naime, riječ je o skoro 500 odgajatelja iz 93 sarajevska vrtića, koji su dobili slobodan pristup aplikaciji, a sve sa ciljem uvođenja novih alata za odgoj i obrazovanje djece. Na taj način će preko 8.400 djece, koja pohađaju vrtiće, imati priliku da sa svojim odgajateljima slušaju različite priče, da uče iz njih i da diskutuju o njima.

Druženje u Vijećnici bilo je prilika da se odgajatelji, ali i nekolicina mališana koji su prisustvovali događaju, upoznaju sa aplikacijom i da čuju koje su to sve njene prednosti.

„Ovaj projekat u centar pažnje stavlja ono najvrijednije, našu djecu. Ponosni smo što imamo domaći proizvod koji će omogućiti djetetu da krene na svoje maštovito putovanje slušajući kvalitetan sadržaj“, poručila je gradonačelnica.

Lepetit.app je prisutnim odgajateljima i mališanima predstavio idejni tvorac aplikacije Adnan Koro koji je istakao kako je riječ o aplikaciji koja ima više od 150 različitih priča i bajki, koje su ispripovijedali bosanskohercegovački naratori. Ono što je posebno važno za aplikaciju, istakao je Koro, jeste da ona radi sa ugašenim ekranom i da je cijeli fokus stavljen na slušanje priče i razumijevanje sadržaja.

„Drago mi je da je i gradonačelnica Karić prepoznala značaj jedne ovakve aplikacije za razvoj djece, jer priče koje su ispričali naši naratori mogu pomoći djeci da se lakše suoče sa određenim izazovnim situacijama kao što su naprimjer smrt bliske osobe, razvod roditelja, gubitak kućnog ljubimca i slično. Ono što je bitno jeste i da svaka priča ima pitanja za diskusiju te da nakon svake odslušane priče odgajatelji ili roditelji mogu sa djecom razgovarati o tome da li su i na koji način razumjeli priču i šta su iz nje naučili“, kazao je Koro koji je prisutnima detaljno objasnio sve načine na koje se aplikacija može koristiti.

O primjeni aplikacije u vrtićima i predškolskim ustanovama govorila je Lidija Sejdinović – Teta Pričalica, koja je poseban fokus stavila na razvoj ispravnog govora i dikcije kod djece, ali i na činjenicu da aplikacija radi i sa ugašenim ekranom.

„Slušanje bajke ili omiljene priče bez gledanja u neki ekran je zaista ono što nam treba u ovom vremenu kada imamo situaciju da sve veći broj djece ima problema sa pažnjom, koju im uglavnom odvlače televizori i mobiteli. Ta pojava se danas zove ekranizam i, nažalost, nastala je zbog toga što većina roditelja danas nema mnogo vremena da se posvete djeci pa im dopuštaju da gledaju u neki ekran i više nego što bi trebali. Zbog toga sam sretna što sam i ja dio ove priče koja pomaže djeci da se na jedan zdrav način razvijaju i rastu, da uče ispravan govor, da razvijaju maštu samo slušajući neki sadržaj, ali i svoje logičko razmišljanje dajući odgovore na pitanja koja su napravljena za svaku priču posebno“, istakla je Teta Pričalica.

Mališani iz sarajevskih vrtića, koji su prisustvovali ovom predstavljanju, imali su priliku i da poslušaju jednu priču i da o njoj prodiskutuju sa Tetom Pričalicom, a predstavnici vrtića preuzeli su obavezu da roditeljima svih mališana dostave pismo sa detaljnim pojašnjenjem aplikacije, te pozivom da skinu aplikaciju https://lepetit.app/ i da uživaju u kvalitetnom vremenu sa svojom djecom.

Latest Posts

Raport

spot_img