Nedavno objavljeno

Kad se u kolačima koristi prašak za pecivo, a kad soda bikarbona?

Iako ste ih u jednom trenutku vjerojatno koristili oba u iste svrhe, po svom hemijskom sastavu soda bikarbona i prašak za pecivo zapravo su potpuno različiti i ne mogu jedno drugo zamijeniti tako lako

Brojni vjeruju da su prašak za pecivo i soda bikarbona samo dva različita imena za iste stvari, no to i nije tako.

Kao omiljeni sastojak pri čišćenju, ali i pojedinim receptima, soda bikarbona zapravo je bazni mineral koji u kombinaciji s nečim kiselim stvara ugljen dioksid pa se često nalazi u receptima koji uključuju kisele sastojke kao što je limunov sok.

Prašak za pecivo, s druge strane, predstavlja kombinaciju sode i vinske kiseline, a kako bi se aktivirao potrebna mu je tečnost. S obzirom na to da u sebi već sadrži kiselinu, nije ga potrebno miješati s kiselim namirnicama, a u praksi se koristi za povećanje zapremine i prozračnu teksturu pečenih namirnica.

Soda bikarbona koristi se isključivo u receptima koji sadrže veću količinu neke kiseline, dok prašak za pecivo to ne zahtijeva.

Recepti koji sadrže kisele sastojke, poput mlaćenice, meda ili melase, zahtijevaju sodu bikarbonu, budući da je to osnovni mineral koji djeluje s kiselinom i pomaže da se smjesa tokom pečenja dobro podigne. Prema riječima stručnjaka, ne postoje zamjene koje se tačno podudaraju sastavom, ali ipak postoje drugi sastojci koje možete upotrijebiti u hitnim situacijama umjesto sode bikarbone.

Jedan od načina da zamijenite sodu bikarbonu je korištenje brašna koje se samo diže jer ono sadrži sredstva za dizanje koje uzrokuju širenje i rast tijesta.

Za kolače i mafine još jedan dobar trik je odvojiti jaja i umutiti bjelanjke u čvrst snijeg te dodati u smjesu netom prije pečenja. U ovoj zamjeni bjelanjci djeluju kao aktivni sastojak dizanja, a ako radite s receptom koji zahtijeva samo jedan ili dva bjelanjka, vjerojatno ćete trebati dodati još koji.

Ako ste stvarno u nevolji i nemate prašak za pecivo ni sodu bikarbonu, umjesto mlijeka ili vode u receptu upotrijebite mineralnu vodu koja će dati malo dodatne zapremine. No, upotrijebite je samo ako vam treba malo podizanja jer neće funkcionisati kod zahtjevnijih recepata.

tportal.hr

Latest Posts

Raport

spot_img