Nedavno objavljeno

ZIMSKI ZAČINI

Prepustite se mašti i isprobajte ove mirisne začine kako u slatkim, tako i u slanim jelima, te ne zaboravite aromatizirati vina i čajeve

VANILIJA

Kraljica začina koristi se za pripremu krema, slatkih umaka, pudinga, sladoleda. Dodaje se u kompote, kuhano voće te u neka jela s morskim plodovima i mesom. Vanilija u štapiću može se čuvati u šećeru, kojim se zaslađuje kafa, kakao ili topla čokolada.

KARANFILIĆ

Najviše se koristi za pripremu kolača, keksa, kompota, stavlja se u kuhano vino i voćni čaj, jela s mesom, umake, kuhanu cveklu, crveni kupus te u jela s tikvom i grahom.

CIMET

Mljeven se koristi za kolače, posebno voćne, uz jela od povrća te s janjetinom, piletinom i mljevenim mesom. U štapiću je nezaobilazan u kuhanom vinu, kompotima, punču i čaju.

MUŠKATNI ORAŠČIĆ

Koristi se pred sami kraj kuhanja jer toplinom gubi svoj okus. Obavezan je u bešamel umaku, poboljšava okus zelenim juhama, pire krompiru i špinatu, a koristi se i za kolače i medenjake.

ĐUMBIR

U prahu ili svježe nariban odličan je u čajevima, sokovima, marinadama, preljevima za salatu, jelima od piletine, svinjetine i ribe. Daje ljutkastu i osvježavajuću aromu.

KARDAMOM

Koristi se u marinadama za piletinu i janjetinu, za kolače, kekse, čaj, kafu, kuhano vino, a odlično se slaže sa kruškom, šljivama i dunjom. Ima okus po limunu.

ANIS

Koristi se za kompote, kolače, marmalade i kekse, a u slanim jelima za pripremu hladnih salata s mesom te za pileće, riblje i povrtne supe. Posebno se koristi za pripremu pašteta, kobasica i jela sa svinjetinom te kiseljenje krastavaca.

KORA LIMUNA I NARANDŽE

U svim slatkim jelima i slanim jelima. Ušećerena, prava je slatka grickalica.


Osnovni recept za kuhano vino

U šerpi zakuhati litar crnog vina s dva štapića cimeta, dvije supene kašike kardamoma, narezanom narandžom i limunom, te 125 g šećera. Kad proključa, kuhati kratko, jer dužim kuhanjem alkohol isprava. Služiti u visokim čašama ili šoljama, te ukrasiti štapićima cimeta.

 

Latest Posts

Raport

spot_img